Numele lui Petre Vlase va rămâne mereu și pentru totdeauna în memoria și amintirea băcăuanilor, a celor care au iubit și iubesc folclorul, muzica și dansurile populare, tradițiile și obiceiurile strămoșești. Se împlinesc 50 de ani de când a luat ființă Ansamblul Folcloric „Busuiocul”, condus, ca manager și coregraf de maestrul Petre Vlase. În memoria lui și ca o recunoaștere a contribuției remarcabile la cunoașterea și valorificarea jocului, a folclorului în general, în Bacău, s-a organizat Festivalul de Coregrafie și Folclor „Petre Vlase”. La prima ediție participă formații și ansambluri din șase județe. Spectacolul, desfășurat la Teatrul de Vară „Radu Beligan” a fost prezentat de Gheorghița Nicolae, realizatorul emisiunii de mare audiență „Tezaur Folcloric”, de la Televiziunea Română, care va prelua întregul spectacol.
La marea sărbătoare a Ansamblului Folcloric Profesionist „Busuiocul” – 50 de ani de viață și activitate, cei care au ales să-i ducă mai departe destinele, după plecarea la ceruri a celebrului coregraf Petre Vlase, sunt Maria Liliana Vlase, noul manager al Ansamblului, Gheorghe Vlase, maestru coregraf, soliști și dansatori – marea familie a „Busuiocului”.
Anul acesta, la prima ediție (28 – 29 iunie), au răspuns invitației ansambluri și soliști de prestigiu și notorietate din toate zonele etno-folclorice din țară, deschiderea festivalului, de la Teatrul de Vară „Radu Beligan” fiind precedată de Conferința „Contribuții la cunoașterea și valorificarea jocurilor populare băcăune”, care a avut loc la sediul Ansamblului „Busuiocul”, de la ora 10.00. Au participat directori, maeștri coregrafi, soliști celebri ai scenei românești, prezenți la festival, Gheorghița Nicolae, realizator al emisiunii „Tezaur Folcloric”, de la Televiziunea Română. Au onorat invitația și președintele Consiliului Județean, Valentin Ivancea, directori ai unor instituții de cultură din județul Bacău, colaboratori, prieteni ai ansamblului băcăuan. În deschidere a fost prezentat un film evocator, o istorie și o biografie a omului și artistului Petre Vlase, cel care, peste 50 de ani din viață i-a dăruit dansului, tradițiilor populare, folclorului autentic, toată această zestre impresionantă a fost adunată și publicată în impresionantul și valorosul volum „Contribuții la cunoașterea și valorificarea jocurilor populare băcăuane”, la care a lucrat mai bine de 10 ani.
Ansamblul BUSUIOCUL, brand al Bacăului
Moderator a fost cunoscuta interpretă de muzică populară Vasilica Tătaru. Au luat cuvântul și au transmis mesaje de felicitare și încurajare, Valentin Ivancea, președintele Consiliului Județean, care a apreciat la superlativ activitatea Ansamblului, promițând și în continuare sprijin pentru ca dansurile și cântecele noastre să nu piară. „Nu pot să vorbesc de Ansamblul „Busuiocul”, de Petrică Vlase, fără emoție. Petrică Vlase în cei 50 de ani a creat un brand pentru județul Bacău, acesta este Ansamblul Folcloric „Busuiocul”. Cred că ceea ce ne definește pe noi ca identitate, se află în tradiții, în folclor, de aceea avem datoria să-l păstrăm nealterat. Doresc Ansamblului băcăuan mulți ani, la fel de rodnici.”
Cuvinte la fel de emoționante, de respect și apreciere pentru munca omului și artistului Petrică Vlase au adresat și George Ilașcu, maestru coregraf – Botoșani: „Obiceiurile și actele ceremoniale, datinile familiale din lumea satului românesc, atât de puternic legate de ciclurile vieții, se mai păstrează doar datorită unor astfel de inimoși care au înțeles vloarea prețiosului nostru tezaur folcloric, iar Petrică Vlase este unul dintre ei”, Geo Popa, director al Centrului de Cultură „George Apostu” („Petre Vlase a fost și este o ladă de zestre deschisă”), Marin Barbu, Nea Mărin, cum îl știu telespectatorii din emisiunile de televiziune, celebru dansator și coregraf („De la Petrică Vlase am învățat dansurile din Moldova, am fost colegi și prieteni, slujind același „stăpân”: dansul românesc. L-am iubit și îl iubesc pentru tot ce a făcut în coregrafia românească). O intervenție aparte a fost aceea a realizatoarei emisiunii „Tezaur folcloric”:
„A fost un om, un artist cu viziune, care a pornit mereu de la cunoaștere. Nea Petrică, cum îi zicea toată lumea, ne-a condus cu știință și cunoaștere în lumea fascinantă a jocului popular, mișcare, evoluție, mesaj, istorie, talent și muncă. Petre Vlase a fost un pionier, a fost constructor, a fost călător, cercetător.” Profesorul Ioan Dănilă a insistat pe cuvântul „tradiție”, Petre Vlase nu a venit pe un teren gol, „aici au fost și Gh. Sfârlogea, și Ion Drăgoi, aici, tot într-un iunie, s-a născut Vasile Alecsandri, cel care a valorificat tradițiile în literatură”.
A început „marea aventură”
De la ora 17.00, a debutat prima zi a Festivalului de Coregrafie și Folclor, la Teatrul de Vară. Sala arhiplină. A fost un spectacol de înaltă ținută artistică, un regal al jocului și cântecului popular. A fost o premieră pentru Bacău. Gheorghița Nicolae, realizatoarea emisiunii „Tezaur Folcloric” a prezentat spectacolul, cu eleganță, cu profesionalism, aducând în fața publicului note pozitive, aprecieri față de fiecare artist și ansamblu.
A deschis marele eveniment, „marea aventură”, cum era normal, gazda festivalului – Ansamblul „Busuiocul”, cu o suită de dansuri, în care hora, sârba și corăgheasca au fost vedetele serii, interpretate cu măiestrie, cu talent, într-o explozie de bucurie, bucuria dansului. Au intrat în scenă apoi solistele Paula Florescu, Georgiana Păduraru și Vasilica Tătaru, publicul apreciind evoluția artiștilor băcăuani, care urmează să deschidă, pe 29 iunie, și a doua zi a festivalului.
Pe scenă, dominată de emblema festivalului, de decorurile care ne amintesc de Coloana Infinitului, a intrat Ansamblul Folcloric al județului Alba, manager și dirijor Alexandru Pal, cu soliștii Dorina Nariță, Nicolae Plută, Roxana Reche, Floricica Moga. A fost o încântare să-i asculți, soliștii alegându-și cu grijă repertoriul, astfel că au reușit să ridice publicul în picioare.
Ca într-un carusel, vesel și grăbit, scena a fost ocupată de Ansamblul Profesionist „Dor românesc” din Bistrița Năsăud, formație extraordinară de dansuri și nouă soliști, cu un repertoriu și o interpretare de zile mari, fiind rechemați în scenă pentru aplauze. Ultima evoluție din prima seară a festivalului a aparținut Ansamblului „Ciprian Porumbescu” din Suceava.
Dansatorii, soliștii Sorin Filip și Lucica Păltineanu ne-au purtat cu jocurile lor bărbătești și cu melodiile specifice zonei într-o poveste frumoasă fără sfârșit. Așa s-a încheiat prima seară a unui festival, organizat în premieră în Bacău, cu sprijinul Consiliului Județean și a generoșilor sponsori.
A fost onorat un profesionist, un om care și-a dedicat întreaga viață dansului, Petrică Valse, a fost onorat un ansamblu folcloric de tradiție, care a depășit, iată granița celor 50 de ani de activitate.