La sarbatoarea începutului de vara, a florilor si a iubirii, Sânzienele sau Dragaicele cânta bucuria celei mai lungi zile din an: ”Du-te soare, vino luna,/ Sânzienele îmbuna, Sa le creasca floarea-floare,/ galbena, mirositoare, Fetele sa o adune, sa le aseze în cunune”, in ziua în care planeta se îmbraca în ia româneasca, in Bacau, la Teatrul de Vara “Radu Beligan”, s-a desfasurat cea de-a XXIII-a editie, Festivalul International de Folclor “Ion Dragoi”.
Spectacolul s-a deschis cu poemul Dragaicelor, realizat de Ansamblul “Busuiocul”, dupa o idee a coregrafului Petre Vlase si a solistei Maria Tataru. Intr-un spectacol muzical-coregrafic extraordinar de peste sase ore, dedicat marelui artist violonist care a fost Ion Dragoi, artisti consacrati ai melosului popular (Laura Lavric, Cristian Pomohaci, Mariana Lungu, Maria Tataru, Anton Achitei), cât si cunoscute grupuri vocale si instrumentale din Olt, Dolj, Maramures, Bacau, Caras Severin, la care au concurat si numerosi tineri interpreti talentati din toate zonele folclorice ale tarii, au adus in memoria publicului marile valori ale tezaurului nostru de muzica si dansuri originale, autentice, ca un omagiu pios pentru mostenirea lasata de inaintasii nostri.
Ca de fiecare data, au incântat numerosul public dansatorii de la Ansamblul “Busuiocul”, cu o coregrafie noua, spectaculoasa, de mare virtuozitate, cu hore, batute, coraghesti, dar si cu vestitul dans oltenesc “Calusarii”. Regia si coregrafia au apartinut maestrilor Constantin Arvinte si Petre Vlase, conducerea muzicala, lui Mihai Gherghelas. Spectacolul a fost preluat de Televiziunea Româna, fiind difuzat pe postul national la o data care va fi anuntata din timp.
Alte amanunte din festival, in Suplimentul ACCENTE al ziarului DESTEPTAREA, de vineri 26 iunie.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.