Astăzi începe a XLIII-a ediție a Festivalului dedicat memoriei lui George Enescu, compozitor care, asemenea prietenului său, Mihail Jora, al cărui nume îl poartă Filarmonica băcăuană, sunt și rămân în eternitate, nu doar creatori de marcă ci și exemple de moralitate,demnitate. Purtători de coloană vertebrală neînclinată de vremuri, situații și conjuncturi. Oameni care și-au jertfit, cu smerenie viețile, muzicii și semenilor. Mentori, conștiința le-a fost far în noaptea compromisurilor și au dat aurul științei lor, ca model pentru tot ce înseamnă artă. Arta muzicală: compoziție sau interpretare. Profesori și modele de demnitate.
Prima seară a lunii septembrie coincide cu aceea de deschidere a Festivalului Internațional “ Enescu – Orfeul Moldav” și aparține orchestrei, care va susține la Sala Ateneu, de la 18,30 un concert simfonic dirijat de maestrul Valentin Doni. Acesta a ales un program superb cu Rapsodia I-a op.11 în La Major, (compusă în anul 1901 – poate cea mai populară lucrare a lui Enescu), Tzigane pentru vioară și orchestră de Maurice Ravel, în interpretarea Dianei Moș, rector al Universitășii de Muzică din București și Ceasul, lucrare compusă de Valentin Doni.
Vineri, 2 septembrie violonista Natalia Pancec acompaniată de Adriana Toacsen, ne vor delecta, la Tescani, de la ora 17.00 cu lucrări de: George Enescu, Claude Debussy, Béla Bartók.
Final de Festival, sâmbătă, 3 septembrie, ora 17.00 Tescani cu recitalul cameral realizat de soprana Bianca Manoleanu și pianistul Remus Manoleanu.
Omagiu muzicii românești conține lucrări de: Theodor Grigoriu, Valentin Timaru, Dan Dediu, Dan Voiculescu, Andrei Tănăsescu, Felicia Donceanu, Dan Buciu, Dan Bălan, Liviu Dănceanu, Adrian Pop și George Enescu.
Un regal muzical, cu bijuterii muzicale ce așteaptă a fi admirate de public. Să nu uităm cuvintele lui Enescu: “Muzica este o putere spirituală în stare să lege toţi oamenii între ei”.
Ozana Kalmuski Zarea
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.