3 ianuarie 2025

”Festivalul grâului” la Orbeni- ediția a IV-a

Visele devin realitate, dar pentru ca acestea să se materializeze, este nevoie de răbdare și multă muncă.

Prin magia stăruinței, determinării, dedicării, pasiunii, practicii, focusării pe muncă asiduă, ele se pot îndeplini. Visele se realizează pas cu pas, după ani, nu zile sau săptămâni…



Iată că în ziua de 18 august, s-a scris încă o poveste în cartea de onoare a comunei Orbeni.

Locuitorii satelor Orbeni și Scurta, din comuna Orbeni,dar si din împrejurimi, au participat la întâlnirea anuală în care este marcată, ziua comunei, organizată odată cu cea de a patra ediție a festivalului „Spic de Grâu. Demn de menționat este faptul că denumirea festivalului vine de la imnul comunei compus de interpreta de muzica folclorică și profesoara Maria Șalaru, care de de patru ani coordonează ansamblul cu același nume: „Spic de grâu” din Orbeni, ansamblu alcătuit din copii si tineri din comună, dar si din comunele învecinate, majoritatea fiind și elevi la clasa de canto muzică folclorică de la Școala Populară de Arte si Meserii Bacău.

Cu acest prilej, a fost inaugurată și sfințită Școala Gimnazială nr. 1 din Orbeni, renovată printr-un proiect de finanțare prin Programul privind creșterea eficienței energetice și gestionarea inteligentă a energiei în clădirile publice cu destinația unități de învățământ. De asemenea, au fost evidențiate realizările administrației comunale și au fost premiați si evidențiați parteneri, sponsori, cadre didactice în activitate, elevi cu rezultate foarte bune la învățătură, elevi care au obținut rezultate bune la evaluarea națională și la bacalaureat, sportivi de performanță, studenți care au finalizat studiile în 2024, fermieri, gospodari și gospodine și colaboratori.

 

Evenimentul a fost organizat de către Primăria și Consiliul Local Orbeni. În acest an au venit reprezentanți ai Organizației PSD județene, europarlamentari, parlamentari și reprezentanți ai autorităților și ai unor instituții județene – între care Dragoș Benea,Cristina Pravăț, Costel Dunava și Claudiu Ilișanu.

Cu acest prilej, Primarul Costache Popa a avut posibilitatea să evidențieze nu mai puțin de 55 de obiective de investiții și de evoluție culturală și socială din comuna Orbeni, multe fiind deja realizate, o parte în curs de execuție, iar altele în proceduri de achiziție.

Evident, primul obiectiv evidențiat a fost reabilitarea termică și dotarea cu mobilier, cu materiale didactice si echipamente digitale, a școlii gimnaziale nr 1 Orbeni.

Dintre celelalte obiective,menționăm:

1. Canalizare și extindere de rețele de alimentare cu apa în satele Orbeni și Scurta;

2. Grădinițe, extindere de clădiri școlare și săli de sport;

3. Reabilitare și dotare dispensar uman în satele Orbeni și Scurta;

4. Extindere iluminat casnic și public pe mai multe străzi și zone;

5. Realizarea și dotarea a șase locuri de joacă pentru copii și de recreere pentru părinți și bunici;

6. Extindere rețele de alimentare cu gaze naturale;

7. Înființarea a 17 stații de maxi-taxi;

8. Regularizare de pâraie în Orbeni și Scurta;

9. Aniversarea familiilor care împlinesc 50 de ani de căsătorie;

10. Sistem de supraveghere video în Orbeni și Scurta;

11. Modernizare de drumuri comunale.

 Dragoș Benea, președintele Organizației PSD Bacău a remarcat:

 „Primarul Costel Popa a realizat pentru Orbeni, în 8 ani, cât nu au făcut alții în 16 ani: a prioritizat educația și sănătatea, iar investițiile făcute de primărie în infrastructura școlară și medicală își arată pe deplin roadele.În următorul an școlar, peste 160 de copii care urmează cursurile Școlii Gimnaziale nr. 1 vor frecventa una dintre cele mai moderne unități educaționale din mediul rural. Totul mulțumită unui proiect de trei milioane de lei implementat în comună de administrația Popa, prin care clădirea vechii școli din anii ’70 a fost reabilitată, eficientizată energetic și dotată cu mobilier și echipamente școlare de ultimă generație.

Școlile din satele Orbeni și Scurta beneficiază de o altă finanțare din fonduri europene nerambursabile prin Planul Național de Redresare și Reziliență, pentru achiziții de echipamente specializate.”

Manifestarea a continuat cu un frumos spectacol artistic, susținut de Irina Loghin, Maria Salaru,Formația „Barbu Lăutaru” din Republica Moldova, Lăcrămioara Dîrlea,Dan Ciotoi, ansamblul folcloric „Spic de Grâu”din Orbeni, pregătit de profesoara Maria Șalaru si de alți artiști locali, elevi ai școlilor din comună.

La final, participanții au admirat un superb joc de artificii.

Acest eveniment nu ar fi putut fi realizat fără sprijinul efectiv al companiilor:

Pambac SA Bacău , Moldinstal, Iproeb Bistrița Năsăud, Ecometal Galați și Grup Șerban.

Iată ce ne spune doamna Maria Șalaru, „nașa” acestui festival, cea care alături de domnul Primar Costache Popa, a pus bazele acestui ansamblu, respectiv ale acestui festival:

”S-a muncit mult, ca totul să iasă la superlativ!

Fără implicarea tuturor nu se poate face nimic.

De asta, fiecare dintre cei care au trudit la realizarea acestui proiect încă de la lansarea lui anul 2019, merită felicitări!

Domnul Primar Costache Popa are o inima de aur si o minte de diamant, dar are si o familie minunată care s-a implicat trup si suflet în realizarea acestui proiect. Tot respectul meu dnei Marcela Popa, (soția dlui primar ) care a avut o mare responsabilitate, aceea de a coordona activitatea de primire a oaspeților și ospătarea lor cu cele mai gustoase mâncăruri tradiționale.Respect și mulțumiri lui Gabriel Popa(fiul dlui primar) pentru imaginile pe care le-a captat si de care, iată, vă bucurați si dvs, cititorii cotidianului „Deșteptarea”.

Merită de asemenea respect si admirație mămicile membrilor grupului „Spic de grâu” care au pregatit cozonaci,plăcinte, sărmăluțe si alte bunătăți pentru invitați.

De toate produsele oferite de PAMBAC s-au bucurat si spectatorii veniți în număr mult mai mare decât în anii precedenți.

Copiii artiști au avut și ei cu totii un rol important în realizarea spectacolului. Emotionati, dar bucuroși,ei au avut o prestație artistică performantă. Se vede evoluția lor, de la an la an, chiar si a celor nou veniți în ansamblu.

Un mare BRAVO din partea mea!

Pentru mine orice pas al lor făcut atât pe scena cât și înafara ei, trece prin sufletul meu. Le simt fiecare emoție, fiecare vibrație si de aceea trebuie să le fiu mereu alături, chiar dacă si eu am spectacole si evenimente la care sunt invitată să cânt. Mulțumesc echipei ziarului Deșteptarea, pentru că este mereu alături de mine și îmi promovează activitățile!” – Maria Șalaru.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img