„Festivalul «Avangarda XII» este o raritate in România, aproape singular prin continut si participare, este o sarbatoare a poeziei, a literaturii române, nu orice reuniune literara este o sarbatoare, sa avem grija de cuvinte, sa ne ferim de mediocritate.
Se scrie multa poezie, se citeste putina poezie. In Bacau, timp de trei zile a fost sarbatoare”, afirma la festivitatea de premiere Gabriel Chifu, director executiv al Revistei “România Literara”, vicepresedinte al USR, presedintele juriului. A XIII-a editie a acestui inedit festival, care a avut mai multe sectiuni (creatie, debut, autori consacrati, poezie, proza, eseu, critica, reviste literare) a fost una participativa, organizatorii, Fundatia “Georgeta si Mircea Cancicov”, care il are ca neobosit si incapatânat mentor pe Victor Munteanu, poet, gazetar, om de cultura, in colaborare cu mai multe institutii de cultura si invatamânt din Bacau, au avut inspirata idee de a duce literatura in scoli, prin prezenta scriitorilor in mijlocul elevilor, la muzee si lacasuri de cult.
Aceasta lucrare s-a desfasurat vineri, 26 septembrie, in programul de dimineata, iar dupa amiaza, la Centrul de Cultura “George Apostu”, s-a deschis Salonul Cartii “Avangarda XXII”. Zeci de volume au fost prezentate numerosului public participant, dar si cunoscator, carti semnate de debutanti, dar si de scriitori consacrati, nume in literatura româna (Paul Aretzu, Theodor Codreanu, Marian Draghici, Simona Dumitrache, Dumitru G. Lecca, Ion Lupu, Daniel Sauca, Gabriel Chifu etc.), care au sustinut si colocviile “Literatura si calculatorul – avantaje si primejdii” – licee, scoli, “Efectele culturii stradale in literatura” – Salonul cartii, si “Rolul creatiei literare in crestinism” (Biserica “Sf. Ioan” Bacau).
Sâmbata, 27 septembrie, a avut loc, la Teatrul Municipal “Bacovia”, un spectacol artistic, care a facut legatura intre traditie si avangarda.
Au evoluat, la superlativ, tineri artisti (muzica, coregrafie) de la Colegiul National “George Apostu”, Ansamblul “Ciucurelul” al Colegiului National “Vasile Alecsandri” si “Privighetorile Zeletinului”, de la Liceul “Alexandru Vlahuta” din Podu Turcului.
(Premii, impresii, opinii, in editia de mâine.)