14 noiembrie 2024

Festivalul „Armonii în timp” ediția a III-a. Vine, vine Primăvara!

Chiar de Ziua Internațională a Femeii, pe 8 martie, Școala Populară de Arte și Meserii din Bacău, împreună cu Filarmonica „Mihail Jora” și Centrul Județean pentru Conservare și Promovare a Culturii Tradiționale, sub egida Consiliului Județean Bacău, a organizat la Sala Ateneu spectacolul „Vine, vine Primăvara!”, care face parte din cea de-a III-a ediție a Festivalului „Armonii în timp”. Spectacolul ar fi trebuit să aibă loc la Casa de Cultură „Elisabeta Bostan” din Buhuși, acolo unde a avut loc și prima ediție a festivalului de acum doi ani, dar acolo există acum un centru de vaccinare ceea ce face practic imposibilă desfășurarea de evenimente culturale.

Spectacolul, dedicat tuturor mamelor și femeilor, a fost unul plin de emoții transmise de pe scenă de zecile de elevi ai secțiilor din cadrul Școlii Populare de Artă și Meserii din Bacău. Chiar dacă numărul spectatorilor a fost redus, accesul fiind restricționat din cauza crizei sanitare, aprecierile publicului au fost foarte puternice răsplătind din plin cu aplauze prestația elevilor școlii. Mai întâi au urcat pe scenă grupurile folclorice „Boboceii”, „Floricelele” și „Spic de Grâu” de la Orbeni, grupuri conduse de prof. Maria Șalaru, după care au urmat elevii de la secțiunea „muzică ușoară” coordonați de profesoarele Ana Maria Mac și Andra Gavrilă. În program a avut loc și un program poetic pus în scenă de elevii de la clasa de teatru pregătită de prof. Dumitru Grigoraș precum și un program de muzică populară adus de elevii de la clasele externe de la Filipeni și Agăș, dar și un ansamblu de dansuri populare de la Agăș condus de prof. Robert Costrovanu.



„Atât profesorii cât și elevii școlii noastre s-au bucurat foarte mult la aflarea veștii că acest festival va avea loc fizic. Ei chiar aveau nevoie de o ieșire, mai ales elevii care își doreau să fie pe scenă, să fie apreciați. Noi am mai expus la Școală, dar nu se compară cu o activitate într-o instituție așa cum este Filarmonica. Evenimentul nu a fost intens promovat pentru că nu am avut voie să folosim decât 30% din capacitatea sălii și am fi riscat să avem neplăceri, să refuzăm accesul spectatorilor în sală. Pentru mine, organizarea acestui festival a fost o provocare, a fost mai multă emoție decât altă dată pentru că a trebuit să fim mult mai atenți în organizare și să respectăm regulile. Iar din punct de vedere artistic, cred eu, copiii s-au întrecut pe ei, mai ales că a fost și ziua mamei, ocazie cu care le spun «La mulți ani!» tuturor doamnelor și domnișoarelor”, a declarat prof. Olguța Pâțu, directorul Școlii Populare de Arte și Meserii din Bacău.

În paralel cu spectacolele de pe scenă, profesorii și elevii Școlii au expus pe holurile Ateneului lucrări de pictură, grafică, sculptură, design vestimentar, cusut-țesut, iconografie și ceramică, expoziție reunită sub titlul „Maeștri și discipoli”. Alături de elevii Școlii Populare de Arte și Meserii au participat la acest eveniment și elevii din școlile partenere: Școala Gimnazială Letea Veche, Colegiul Economic „Ion Ghica”, Școala Gimnazială Luncani, Școala Gimnazială „Alexandru Ioan Cuza”, Colegiul Național de Artă „George Apoastu”.

„Sunt de-a dreptul emoționată. După atât timp, iată, copiii au avut posibilitatea să urce pe scenă, chiar și în aceste condiții vitrege. Aveau atâta nevoie, în primul rând să se întâlnească între ei, și în al doliea rând să se întâlnească cu publicul. Sunt emoționată de emoțiile lor și bucurată, cum spune un elev al meu, de bucuria lor. Cu toții avem nevoie și de îmbrățișări numai că nu putem în aceste vremuri, așa că ne «îmbrățișăm» prin cântec. Copiii au fost foarte sinceri, foarte calzi, chiar veseli și nerăbdători”, a declarat prof. Maria Șalaru care a precizat că ea, împreună cu elevii ei, este pregătită în orice moment să susțină un spectacol. „Indiferent că avem 10, 50, 100 sau 1000 de spectatori, eu i-am învățat pe copii că trebuie să cânte la fel, să transmită aceeași emoție. Și dacă tot este 8 martie, profit de prilej să transmit tuturor femeilor astfel: fiți fericite doamnelor! Găsiți fericire în orice vă înconjoară și nu vă faceți speranțe prea mari pentru că s-ar putea să fiți dezamăgite. Speranțe mici, dorințe cât mai firești și normale și găsiți fericira într-o floare, într-un fir de iarbă și în persoanele dragi care vă înconjoară și cărora le dăruiți”, a încheiat Maria Șalaru.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014