Agricultorii bacauani au adunat o tona de nemultumiri in vara asta: apa pentru irigatii e extrem de scumpa, nu au prioritate la arendarea terenurilor, iar acum, "bomba zilei", li se taie subventia pe hectar. Decizia e luata: vor iesi in strada.
Se vorbeste tot mai insistent, in ultima vreme, despre al doilea val al crizei financiare, dar si despre foamete. Romania nu ar trebui sa se teama deoarece are inca, slava Domnului, destul pamant care sa produca hrana. Fermierii sustin, insa, ca vom ajunge sa importam alimente din cauza ca statul ca nu-i protejeaza pe agricultorii autohtoni. "Vanzarea si arendarea terenurilor catre straini e problema nr. 1 pe agenda Ligii Asociatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR)", afirma Laurentiu Baciu, vicepresedintele ligii. Afirmatia ca avem si teren, si grau destul ca sa dam si altora nu reflecta realitatea, sustine el. Pe de alta parte, terenurile lasate parloaga sunt din ce in ce mai putine deci nu se justifica usurinta cu care le instrainam. "Ministerul Agriculturii iese pe toate posturile de televiziune si spune ca, anul acesta, nu are ce face cu atata productie, insa peste cateva luni vom ajunge la camarile strainilor, declara ing. Baciu. E adevarat ca s-a cultivat mai mult decat anul trecut, dar productiile nu sunt nici pe departe cele vehiculate de minister, mai ales ca sudul tarii, acolo unde sunt marile suprafete cu cereale, a fost puternic afectat de seceta."
"Dau doua tone de grau pe o udare"
Strainii vor sa castige, nu sa ajute Romania, arata fermierii. "Nu exista o strategie pentru agricultura, nu exista niste masuri eficiente pentru stimularea acestui sector considerat in alte tari «domeniu strategic»", a declarat Daniel Ciobanu, presedintele Asociatiei Producatorilor Agricoli, adaugand ca "ar trebui sa existe drept de preemptiune pentru vecinii terenurilor scoase la vanzare, pentru cumparatorii din aceeasi zona si pentru fermierii romani." A doua mare nemultumire a fermierilor este dezinteresul fata de sistemul de irigatii: "Vedeti ce seceta a venit peste noi, in vara asta, si nu ne-au dat o lingura de apa, acuza Laurentiu Baciu. In Germania, Spania si alte state vestice, se aduce apa pana la hidrant. Ca sa iau apa din Siret si sa ud un hectar, eu platesc intre 7 si 10 milioane de lei vechi, adica pretul a 2 tone de grau pentru o udare. Mai castig 200 kg de grau. La noi, apa are un pret colosal desi daca nu o ia fermierul se duce in mare." Nu exista intelegere pentru cel care produce, puterea fiind la intermediari: "Pe masura 123 au fost declarate eligibile vreo 300 de proiecte, dar s-a gasit un angrosist care sa faca sesizare la MADR si fermierii erau cat pe ce sa fie respinsi. Angrosistului nu-i convine sa am eu depozit, vrea sa ia pe nimic: «Iti dau ceva, acolo, ca sa nu-ti putrezeasca marfa»."
Comasarea nu place Occidentului
Membrii LAPAR sunt foarte suparati pe MADR: "«Dezvoltarea Rurala» nu e decat o gaura in care sunt aruncati niste bani, sustine vicepresedintele ligii. Sumele ajung pe mana unor primari care dau pentru un podet cat pentru un vapor. Pana cand e terminat se fac si cateva vile. Acolo se duc fondurile. Motivul? Daca ii dai bani lui Baciu, el nu-i imparte cu nimeni." In anii trecuti, media platilor de care au beneficiat agricultorii romani a fost de 38 euro/ha, in timp ce alte state a fost de 10 ori mai mare: 425 euro/ha in Olanda, 416 euro – Belgia, 324 – Germania, 101 euro – Polonia, 161 euro – Ungaria. Fermierii nostri sunt de-a dreptul ingrijorati. Nu doar ca problemele ridicate de ei nu vor fi solutionate, dar vor pierde si bruma de ajutor din anii trecuti. "La Bruxelles se lucreaza la Pactul Agricol Comunitar si au propus sa nu mai fie sprijinite fermele mari, probabil, din cauza ca occidentalii au ferme mici. Recunosc aici ideea lui Ciolos ca nu mai trebuie sprijiniti «milionarii astia»! Asta dupa ce s-a spus ca faramitarea proprietatilor e problema Romaniei si s-au depus eforturi uriase pentru comasarea terenurilor." Vestile rele nu se opresc aici. Ing. Baciu sustine ca "bomba zilei" e anularea subventiei pentru fermele vegetale: "Ministerul Finantelor si Ministerul Agriculturii lucreaza la un document prin care se taie subventia de 73 de euro pe hectar pe care o platea Guvernul. Vom ramane numai cu ce ne da CE. Ne vom organiza si vom iesi in strada. Asta-i chiar o bomba. Nu vom accepta asa ceva!"
Silvia Patrascanu
Foto: ClujToday.ro