20 ianuarie 2025

Fermierii se înghesuie să ia gratis porci Mangalița și Bazna

Succes neașteptat al programului de livrare gratuită a purceilor din rasele Mangalița și Bazna pentru micii fermieri. În doar o lună de la lansare, la nivelul județului Bacău, aproape 100 de agricultori au făcut demersuri la Direcția Agricolă Bacău pentru a primi gratis purceluși.

„Până acum, avem 85 de crescători de animale și un singur procesator, care au depus cereri de înscriere în program. Lista este deschisă și în fiecare zi tot vin fermieri să se înscrie. În total, sunt solicitări pentru 822 de purcei. Cei mai mulți sunt pentru rasa Mangalița, dar avem cereri și pentru purcei din rasa Bazna. Prin programul de minimis, crescătorul poate primi minimum 2 și maximum 10 purceluși, având obligația să livreze 5 porci de 130 de kilograme, crescuți după rețete de furajare gospodărească, fără concentrate combinate.”
Florin Acatrinei, purtătorul de cuvânt al Direcției Agricole Bacău



Solicitările au venit de la fermieri din aproape tot județul, de la nord la sud, de la est la vest, cu precădere din zonele Stănișești, Blăgești, dar și Faraoani sau…Fundu Răcăciuni. Cei mai mulți vor să primească numărul maxim de purceluși, în special din rasa Mangalița, deși, spun specialiștii, mai valoroasă este rasa Bazna.

Purceii pentru creștere și îngrășare sunt preluați de procesatori de la furnizorii de purcei, în baza unui contract de livrare, și predați crescătorilor de porci. Statul va susține achiziția de purceluși cu 250 lei pentru fiecare exemplar. Jumătate dintre porcii primiți spre îngrășare vor fi livrați procesatorului, la o greutate de minimum 130 kg/cap, primind în schimb un preț garantat de 11 lei pe kilogram, în viu.

„Va trebui, însă, să respecte structura rației furajere stabilită în contractul cu procesatorul sau cu o altă persoană juridică și, tocmai pentru că este o rasă mai specială, porcul trebuie crescut în regim semideschis, astfel încât animalul să acumuleze acele calități care îl fac așa de special”, spun specialiștii Direcției Agricole Bacău.

Deocamdată, nu a fost identificat niciun furnizor de porci din cele două rase, cel mai probabil fiind nevoie să fie aduse exemplare din alte judeţe. Porcii de la noi, pretinși a fi din rasele Mangalița și Bazna, nu au caracteristicile cerute de Registrul Genealogic, fiind cel mult metiși. Potrivit unor surse din ministerul de resort, purcelușii vor ajunge la beneficiari spre creștere pe la începutul lunii aprilie.

Porcul de rasă Mangalița se crește relativ ușor. Este o rasă rustică, foarte rezistentă la boli sau temperaturi scăzute. În plus, nu este pretențioasă la mâncare sau adăpost, simțindu-se perfect în bătaia soarelui sau a ploii, să râme cât mai mult în pământ, în semi-libertate. Ideal ar fi să fie crescuți în libertate, prin păduri și pe pajiști, unde se pot hrăni cu iarbă, rădăcini, ghinde și ciuperci. Suinele de Mangalița sunt considerate „porci de clisă”, având foarte multă grăsime (carnea reprezintă doar 20-30% din carcasă). Din carnea porcilor Mangalița, italienii prepară delicatese precum prosciutto, iar spaniolii jambonul de Serrano, la Paris, un kilogram de jambon de Serrano valorând chiar peste 150 de euro. În schimb, carnea porcului de Bazna, la fel de căutată în toată Europa, fiind la fel de sănătoasă ca a somonilor, fără toxine și cu puțin colesterol, are mult mai multă carne decât Mangalița.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img