28 septembrie 2024
ActualitateFermierii pot cere finanțări de până la 1,5 milioane de euro

Fermierii pot cere finanțări de până la 1,5 milioane de euro

Noi scheme pentru fermieri urmează să fie deblocate, începând din 8 octombrie. Astfel, de luna viitoare, fermierii pot cere sprijin financiar de la stat prin submăsura 4.2 din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală (PNDR). Banii pot fi folosiți pentru investițiile noi, dar și pentru modernizare și extinderea vechilor afaceri din agricultură.

Potrivit Ghidului solicitantului publicat recent de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), sprijinul financiar nerambursabil acordat prin submăsura 4.2 va fi de 50% din totalul cheltuielilor eligibile, în cazul întreprinderilor mici și mijlocii (IMM-uri) și forme asociative, și de 40%, pentru alte întreprinderi. „Precizăm că, în cazul investițiilor colective, intensitatea sprijinului poate crește cu 20 de puncte procentuale”, au subliniat reprezentanții AFIR. Cererile pot fi depuse din data de 8 octombrie 2021 până pe 7 ianuarie 2022, ora 16.00. Astfel, microîntreprinderile și întreprinderile mici pot obține fonduri europene nerambursabile de 800.000 de euro / proiect, pentru investițiile noi, și de 600.000 de euro / proiect, dacă vor să modernizeze sau să extindă afacerea. De asemenea, pentru întreprinderile mijlocii, se pot accesa fonduri în valoare de 1.200.000 de euro / proiect, pentru investițiile noi permise în cadrul fișei submăsurii sau de 1.000.000 de euro/ proiect pentru modernizare / extindere. Pentru alte întreprinderi și forme asociative, valoarea sprijinului crește la 1.500.000 de euro/ proiect, în cazul investițiilor noi permise, și la 1.200.000 de euro/ proiect pentru modernizare / extindere”, ne-au transmis reprezentanții Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale Bacău. Pentru a primi aceste sume, solicitantul va fi obligat să respecte o serie de condiții minime. Astfel, beneficiarul subvenției trebuiefie organizat sub formă de PFA, II, IF sau persoană juridică română, asigurând, totodată, surse financiare stabile și suficiente, necesare cofinanțării pe tot parcursul implementării investiției.



Bani pentru făbricuțele de ulei

Pot obține aceste finanțări fermierii care înființează, extind, modernizează sau dotea unitățile de procesare a plantelor proteaginoase, cum ar fi mazărea, fasolea, soia, lintea, năutul, bobul, arahidele, floarea soarelui, dovleacul etc., dar și pentru alte produse decât plantele proteaginoase, ca materie primă de bază. De asemenea, banii mai pot fi solicitați și pentru investițiile în activități de colectare a materiei prime, depozitarea materiei prime sau a produselor finite, marketingul acestora (de exemplu: etichetare, ambalare), precum și investițiile pentru comercializarea produselor doar ca o componentă secundară a proiectului. Totodată, se poate finanța extinderea și modernizarea de rețele locale de colectare, recepție, depozitare, condiționare, sortare și capacități de ambalare, comercializare (componentă secundară). De asemenea, în cadrul submăsurii 4.2, este eligibilă producerea și utilizarea energiei din surse regenerabile (solară, eoliană, valorificarea energetică a biomasei, geotermală), a energiei produse cu ajutorul pompelor de căldură, în cadrul unității în care se desfășoară o activitate finanțată prin submăsura 4.2 exclusiv pentru consumul propriu, doar ca o componentă secundară a proiectului”, au completat cei de la AFIR. Depunerea cererilor de finanțare se va face on-line, pe site-ul Agenției, la momentul lansării sesiunii.



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img