7 noiembrie 2024

• în lipsa zăpezii, culturile agricole au fost dijmuite de gerul din ultimele zile

Fermierii ies șifonați din iarnă

Valul de frig care s-a abătut zilele acestea asupra județului a creat neajunsuri și fermierilor băcăuani. Astfel, din cauza temperaturilor cu minus, înregistrate mai ales în timpul nopții, au fost afectate suprafețe mari de culturi agricole înființate toamna trecută. Rapița este, în special, cel mai vizibil atinsă de temperaturile negative din termometre, cu precădere cea din culturile aflate în apropierea zonelor muntoase ale județului.

„De fapt, nu zăpada mieilor a fost problema, ci temperaturile de dinainte, pentru că am avut minus 10 grade Celsius vreo 2 zile consecutiv. Mi-au afectat vreo 35 de hectare de rapiță aflate între Scorțeni și Grigoreni, și vreo 10 hectare de grâu. La rapiță, a fost atinsă partea foliară, frunzele, mai puțin tija plantei, ceea ce înseamnă că va fi o scădere de producție” ne-a declarat Viorel Ilaș, fermier important din zona subcarpatică a județului.



De altfel, se și văd cu ochiul liber frunzele de culoare brună din tarlalele cu rapiță. Pierderile nu ar fi fost la asemenea dimensiuni dacă, pe timpul iernii, s-ar fi așternut un strat consistent de zăpadă. În astfel de situații, omătul joacă un rol foarte important în agricultură, asigurând o protecție împotriva temperaturilor negative din sezonul rece. Fermierii speră să-și recupereze din pierderi prin prețul pe care-l vor obține la vânzarea producțiilor din acest an. Din fericire, după o scădere semnificativă a prețurilor cerealelor, săptămâna trecută, la bursele agricole, situația începe să se revigoreze. Deja, prin județ, umblă traderii de cereale în vederea contractării producțiilor din vară, prețul oferit, la grâu, fiind de 70 de bani pe kilogram.

Mistreții fac prăpăd prin culturile agricole

Rămâne nerezolvată, în schimb, problema porcilor mistreți care invadează, regulat, culturile agricole. „Aici e o mare problemă. Cred că niciodată nu au fost așa de mulți. Deja mi-au afectat culturile, în special cele cu grâu, însămânțate în toamnă. Au intrat chiar și unde doar am arat, în zonele pe care abia le-am desțelenit. Au râmat cu boturile, de zici că am arat a doua oară. Probabil că aici mai găsesc foarte multe rădăcini, și de-aia sunt așa de mulți”, mai spune Viorel Ilaș. Din păcate, nu există nicio soluție în privința combaterii animalelor sălbatice. Doar dacă în zonă ar apărea pesta porcină africană (lucru, evident, de nedorit, știindu-se care sunt consecințele), singura situație în care este permisă reducerea efectivelor de mistreți.
Florentin Radu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014