Strainii poftesc la fermele noastre
Directia Agricola i-a invitat pe fermierii din judet la o discutie privind sursele de finantare din 2011. La intâlnire a participat si o banca româneasca dispusa sa-i crediteze. Agricultorii vor imprumuturi, dar mai vor ca guvenul sa-i protejeze asa cum se intâmpla in alte tari ale UE.
Fermierii din judet care au in exploatatie suprafete peste 25 ha s-au intâlnit, ieri, cu bancherii, specialistii Directiei pentru Agricultura si Dezvoltare Rurala (DADR), ai APIA si ai Consiliului Judetean (CJ) pentru discuta despre posibilitatile de finantare si a-si face, la inceput de an, un plan de actiune. Evenimentul a avut loc in sala de conferinte a DADR Bacau. Numarul fermierilor prezenti a fost sub o suta. “Directia Agricola are si rolul de a promova si monitoriza activitatea in agricultura, mai mult la modul teoretic, pentru ca practic nu putem face asta neavând personal suficient, arata Ioan Chiriac, seful DADR. I-am invitat pe fermierii care au peste 25 ha deoarece ei sunt cei care produc pentru piata. Au raspuns invitatiei dar nu atât cât ne-am fi asteptat noi.” La discutii a fost prezenta si o banca româneasca, singura care a raspuns invitatiei lansate de DADR. Fermierilor li s-a prezentat un filmulet, li s-au impartit pliante si li s-au oferit informatii. Astfel, agricultorii au aflat ca pot imprumuta bani pentru investitii, pentru finantarea capitalului de lucru si pentru prefinantarea unui grant european. Au fost indemnati sa devina membri ai “Camerelor Agricole” si li s-au furnizat date privind masurile de sprijin acordate de Guvern. “DADR va fi interfata dintre camerele agricole si minister, in urmatorii doi ani finantarea acestora fiind asigurata integral de stat”, arata Ioan Chiriac. Alegerile pentru stabilirea conducerii in cele 19 “camere” din judet vor avea loc pâna in mai 2011, membrii fiind si alegatori, si candidati. Fermierii, bancherii si reprezentantii autoritatilor nu au discutat doar despre mijloacele de finantare, ci si despre posibilitatile de crestere si valorificare a productiei vegetale. “Agricultorii din Bacau trebuie sa se foloseasca de tot ceea ce este nou, incepând de la creditare pâna la aprovizionare si valorificare. Ceea ce discutam azi, aici, trebuie dus mai departe tocmai prin aceste camere agricole”, a afirmat Silviu Bondor, vicepresedintele CJ Bacau.
Accize mari, subventii mici…
Membrii Asociatiei Judetene a Producatorilor Agricoli (AJPA) au stabilit, ieri, cantitatile de seminte, pesticide si ingrasaminte pe care le vor achizitiona, dar si-au impartasit si din nemultumiri. “Saptamâna trecuta, la discutiile pe care le-am avut la Ministerul Agrigulturii, am aflat ca la productia vegetala, in 2011, vor fi subventionati doar 55 litri/ha, nu 78 litri/ha, netinându-se cont de faptul ca accizele au crescut de la 1 ianuarie”, a declarat Daniel Ciobanu, presedintele AJPA Bacau. In momentul de fata, subventia este de 1,16 lei, dar exista promisiuni ca va fi ridicata la nivelul accizei. Fermierii solicita ca guvernul sa protejeze agricultura româneasca, asa cum se intâmpla in alte tari din UE: “Raportul Comisiei Europene, din decembrie, recomanda României ca, in mod voluntar, sa vânda terenuri strainilor, desi termenul de gratie expira in 2014, arata Daniel Ciobanu. Noi am cerut egalitate de sanse. Nu exista un program prin care noi, fermierii, sa putem cumpara teren si sa ne extindem. In Germania, protectia merge pâna la arendare, cetatenii germani din comunitate, platitori de impozite, având drept de preemptiune in fata strainilor.” Fermierii se mai plâng ca programele derulate prin FEADR sunt greu de accesat. Proiectele, desi eligibile, zac in sertar din cauza ca agricultorii nu au lichiditati, iar bancile refuza sa-i crediteze. Tocmai din acest motiv, DADR i-a invitat si pe bancheri la discutii. Gheata a fost sparta si exista sansa ca, in 2011, fermierii sa-si poata extinde investitiile.
Silvia Patrascanu