Perioada de caniculă, caracterizată de temperaturi extrem de ridicate și lipsa precipiatțiilor, favorizează apariția incendiilor de vegetație. Și asta cu atât mai mult acum, când fermierii se află în plină campanie de recoltare a păioaselor. Potrivit legislației, arderea miriștilor este interzisă.
Reprezentanții Agenției de Plăți şi Intervenție pentru Agricultură (APIA) Bacău reamintesc despre interdicția arderii miriștilor și a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum și a vegetației pajiștilor permanente. Atenționarea vine pe fondul regulilor europene în privința asigurării bunele condiţii agricole şi de mediu a terenurilor în cadrul schemelor şi măsurilor de sprijin pentru fermieri în România.
„Precizăm faptul că arderea miriștilor și a resturilor vegetale afectează sechestrarea carbonului în sol. Astfel, crește riscul la eroziune și în atmosferă se degajă CO2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de seră”, au arătat reprezentanții APIA Bacău.
Astfel, agricultorii care primesc subvenții de la UE riscă să fie sancționați administrativ, dacă sunt depistați că dau foc terenurilor eliberate de recolte sau altor suprafețe agricole.
Incendiile, depistate cu ajutorul unor aplicații informatice
Pentru a putea identifica exact zonele incendiate, APIA are încheiat un protocol de colaborare cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă. Cele două părţi colaborează pentru creşterea eficienţei acţiunilor de control pe această tematică. Astfel, cu ajutorul unei aplicații informatice, incendiile sunt mult mai ușor de depistat și, ca atare, intervenit, acolo unde este cazul. Între cele două autorități, are loc un schimb de informaţii referitoare la locul producerii arderilor (localitatea, localizarea aproximativă în teren, elemente de orientare în teren sau adresa), momentul în care s-a produs sau semnalat arderea (data şi ora). Sunt identificate inclusiv natura culturilor/miriştilor afectate şi datele de recunoaștere ale fermierilor. Ulterior, informaţiile ajung la APIA, însoţite de marcarea zonei în care s-a produs arderea miriştilor şi a resturilor vegetale ori a vegetaţiei pajiştilor permanente. Urmează ca angajații APIA să demareze controale în teren.
Sute de hectare arse, numai în acest an
Sancţiunile administrative aplicate de APIA sunt sub forma unor reduceri sau a unor excluderi din cuantumul total al plăţilor efectuate sau care urmează să fie efectuate beneficiarului, de la 5% până la 100%. Astfel, numai în acest an, APIA Bacău a depistat peste 410 de hectare de teren arabil și pajiști permanente arse de către fermierii băcăuani. Mai exact, au fost primite 234 de sesizari de la ISU, dintre care 129 au fost pentru suprafețe neagricole sau agricole, dar nedeclarate la APIA, și restul de 105 sesizări vizau suprafețe declarate. În aceste ultime cazuri, după verificarea documentelor prezentate de fermieri, APIA va proceda la aplicarea sancțiuni administrative. Așa cum s-a întâmplat anul trecut, când din cele peste 200 de sesizări, 18 fermierii fost sancționați. „Fermierii trebuie să devină conștienți că intensificarea producerii incendiilor miriștilor și resturilor vegetale pe terenul arabil crește riscul la eroziune a solului, și, în atmosferă, se degajă CO2, conducând la amplificarea gazelor cu efect de seră”, încheie reprezentanții APIA Bacău.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.