13 ianuarie 2025

Fermierii bacauani au iesit in strada

“Vrem subventii, nu pomeni!”

Sase sute de agricultori au protestat, ieri, impotriva Guvernului, acuzând ca, in toate tarile UE, subventiile sunt mai mari decât la noi. Administratori de societati, actionari, simpli tarani care cresc vite sau cultiva pamântul, toti au cerut ca agricultura sa fie sprijinita. “Suntem pe marginea prapastiei” au tipat ei, disperati.



Dotati cu talangi, pancarte, caricaturi si fluiere, protestatarii s-au adunat lânga stadion, de unde au pornit spre Piata Tricolorului. Toate solicitarile si criticile lor erau inscriptionate cu majuscule pe pancarte: “România nu are o piata agricola. Samsarii fac preturile”, “Achitati restantele pe 2009 la Legea 150”, “A ajuns agricultura la groapa”, Noi vrem subventii reale/Nu pomeni electorale”, “Bugetul agriculturii a ajuns de râsul lumii”. Ca sa demonstreze ce putin inseamna 82 euro/ha, ei au afisat si subventiile din alte tari: 450 euro/ha, in Franta, si 280 euro/ha in Ungaria. In fruntea protestatarilor s-au aflat Daniel Ciobanu, presedintele Asociatiei judetene a producatorilor agricoli, Laurentiu Baciu, LAPAR, si Eugen Popa, Asociatia crescatorilor de taurine. Caricaturile, toate opera aceleiasi mâini, ii infatisau pe guvernanti. Dirijati de Daniel Ciobanu, care dadea tonul cu o portavoce, femierii au strigat cât i-au tinut plamânii: “Jos Dumitru visator, puneti un agricultor”, “Va spunem verde, in fata, nu sunteti alesi pe viata”, “O s-aveti, mai fratilor, soarta taranistilor”, apoi “Jos Gu-ver-nul, jos Gu-ver-nul” si “De-mi-si-a, de-mi-si-a!”

“Suntem in faliment”

Pe margine, trecatorii, parca mai intunecati decât protestarii, intrebau oarecum nemultumiti: “|stia-s vacarii?”, “Parca ziceau ca ies in strada cu animalele?”, “Mai bine s-ar duce la Bucuresti!” Dupa ce si-au tras putin sufletul in dreptul parcului, la Policlinica Veche, agricultorii si-au luat iar avânt: “Ho-tii, ho-tii”, “Jos Gu-ver-nul”. In fata Prefecturii Bacau, tot asta s-a auzit, discursurile liderilor fiind intrerupte de huiduielile destinate Puterii. N-au sapat de critici nici guvernele anterioare, toti ministrii Agriculturii fiind acuzati ca au dus sistemul de râpa. Fermierii sustin ca 3.000.000 ha au ajuns pârloaga, ca asigurarile sunt inexistente, ca doar 37.000 ha sunt irigate, fata de 3.000.000 in 1989. “Ceilalti europeni nu sunt nici mai frumosi, nici mai destepti decât noi, dar statele lor se implica in sprijinirea agriculturii, a strigat Laurentiu Baciu, de pe treptele Prefecturii. In Spania, irigatiile sunt gratuite, statul subventioneaza dobânzile, creditele se dau pe 30 de ani, de le platesc si nepotii, nu ca la noi, unde trebuie sa achiti tractorul intr-un an.” Vicele LAPAR a acuzat ca “toti ministrii Agricuturii au fost anti-România”, iar Eugen Popa, AJCT, a declarat ca “nu a existat perioada mai proasta pentru agricultura ca ultimii 10 ani. De ce? Am ajuns sa dam 10 kg de grâu pe un litru de motorina.” Fermierii au afirmat ca primesc 0,6 lei pe litrul de lapte, iar importatorii aduc lapte la 1,4 lei. “In toate tarile, inclusiv in Bulgaria si Ungaria, fermierii beneficiaza de mai multe forme de sprijin decât noi”, au afirmat protestatarii. La ora 11,30, reprezentantii celor 600 de agricultori au intrat la prefectul judetului. Neculai Olaru le-a ascultat doleantele, a preluat memoriul lor si a promis ca il va transmite Guvernului. Mitingul de ieri a fost doar repetitia generala a miscarii din 9 septembrie, când 20.000 de fermieri vor merge in Capitala “cu catel si purcel”, “cu tractoare si cisterne”, ca sa-si strige durerea.

Silvia Patrascanu



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img