17 ianuarie 2025

Fermierii afectaţi de secetă vor primi despăgubiri

Fermierii s-au plâns, și nu o dată, de pericolul extrem care planează asupra culturilor agricole, din cauza secetei pedologice manifestată la nivelul județului. Riscuri mari sunt mai ales la culturile de rapiță și grâu, semănate în toamna trecută. De altfel, și reprezentanții Direcției pentru Agricultura Județeană Bacău au confirmat pericolul, indicând că, potrivit datelor de la INMH, în zona Moldovei, conținutul de apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, prezintă valori scăzute (secetă pedologică moderată) și deosebit de scăzută (secetă puternică și extremă) pe suprafete extinse.

„Pentru a stabili datele exacte, DAJ Bacău a comandat un studiu la Oficiul de Studii Pedologice și Agrochimice Bacău, privind stabilirea gradului de aprovizionare cu apă a solurilor din județ. Când vom avea rezultatele studiului, le vom face publice. Pentru contracararea deficitului de precipitații, MADR a dispus ca ANIF să pună în funcțiune toate sistemele de irigatii și să aducă apa gratuit la nivelul stațiilor de pompare”, a transmis Adrian Solomon, directorul executiv al Direcției pentru Agricultura Județeană Bacău.



Partea bună e că ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Adrian Oros, a dat asigurări că fermierii afectaţi de secetă vor primi, în acest an, despăgubiri din partea statului. Pentru asta, încă, mai întâi trebuie întrunite Comitetele pentru situaţii de urgenţă care vor evalua în teren dimensiunea pagubelor.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img