– doamnele care au optat pentru o cariera militara spun ca sunt rasfatate de colegi in aceasta zi speciala n trecerea anilor a inlaturat barierele puse intre femeile si barbatii din armata – astazi, noile generatii de absolventi povestesc ca au fost asimilate mult mai usor in cercurile baietilor si au parte de sprijinul colegilor ori de câte ori situatia o impune
Femeile din Baza 95 Aeriana Bacau muncesc si traiesc zi de zi intr-o lume a barbatilor, dar acest lucru pare sa nu le mai deranjeze. Privite cu scepticism la inceputul carierei militare, femeile au demonstrat an de an ca pot fi buni camarazi, ca sunt extrem de concentrate in misiunile pe care le au de indeplinit si pas cu pas le-au câstigat increderea si respectul colegilor. Asa s-a intâmplat cu slt. Andreea Cristea si cu lt. Mariana Muntian, doua moldovence din Suceava care au ales Bacaul pentru a-si continua cariera militara .
De la medicina la aviatie
Slt. Andreea Cristea are 24 de ani, este casatorita si are o fetita de 5 ani. Fire vesela, senina si cu un zâmbet care te cucereste la prima vedere, povesteste ca s-a pregatit pentru medicina, dar a ajuns ofiter 3 specialist elicopter SOCAT. „In clasa a XII-a am vrut sa dau la medicina. Apoi mi-am dorit sa devin pilot, sa zbor si m-am decis sa dau la academie. Toate planurile mele s-au dat peste cap, pentru ca trebuia sa dau examen la matematica, psihologie si engleza, iar eu facusem in liceu mai multa biologie decât matematica. Asa ca m-am pus pe treaba si in sase luni am invatat matematica cât au facut altii in patru. Perseverenta a dat roade si am intrat la Academia Fortelor Aeriene in anul 2010”, declara slt. Andreea Cristea.
Tânara a fost nevoita sa intrerupa studiile o perioada pentru ca in primul an de studii a ramas insarcinata. Dupa ce a nascut, mama si-a reluat studiile, beneficiind in tot acest timp de sprijinul familiei. Dupa absolvirea academiei, timp de sase luni, Andreea a urmat cursul de baza la Scoala de Aplicatie pentru Fortele Aeriene „Aurel Vlaicu”, Boboc-Buzau. La finalul cursului a ales Bacaul, iar de un an de zile s-a stabilit cu familia aici. „Vroiam sa fac munca de birou, insa, sotul meu mi-a spus ca s-a scos la concurs doar un loc la Escadrila de elicoptere. M-am prezentat la concurs si am luat postul. Fac parte din personalul nenavigant si ma ocup de pregatirea pentru zbor. Cochetez in continuare cu medicina si ma gândesc sa urmez macar cursurile unei scoli postliceale sanitare”, declara slt. Andreea Cristea.
Se visa pilot pe supersonic si a ajuns controlor de trafic
Daca Andreea a vrut din liceu sa se faca medic, lt. Mariana Muntian (27 de ani) a stiut inca de la vârsta de 14 ani ca vrea sa devina pilot pe supersonic. Asa ca s-a inscris la Colegiul Militar „Stefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc. Cu alte cuvinte, la 14 ani si-a luat viata in propriile mâini si a plecat de acasa. „Sunt o fire independenta si nu prea mi-a placut sa depind de cineva. Am terminat liceul, am intrat la Academia Fortelor Aeriene si când am mers la vizita medicala pentru supersonic, medicul mi-a spus ca nu ma calific din cauza ochilor.
Eram foarte obosita in ziua aceea, venita de pe drumuri si nu am primit avizul medicului. Acesta mi-a spus insa ca pot sa ma inscriu la controlori de trafic aerian si asta am facut. Mi-am terminat studiile si la final am optat pentru Baza 95 Aeriana Bacau”, declara lt. Mariana Muntian.
Timpul a trecut, iar Mariana este deja de 5 ani in Bacau. Nu zboara pe supersonic asa cum a visat, dar are o misiune la fel de importanta: se ocupa de siguranta traficului aerian. Urmareste cu atentie radarele si este mereu in legatura cu turnul de control.
Slt. Andreea Cristea si lt. Mariana Muntian fac parte dintre militarii din linia a doua. Dincolo de evolutia pilotilor din linia intâi se afla o armata de oameni care pregatesc aeronavele, zborurile si misiunile. Cele doua fete sunt doar doua verigi dintr-un lant uman care face ca aviatia sa fie atât de fascinanta. Fetele se bucura din plin de primavara si duc traditia martisorului mai departe. Fiecare si-a agatat la uniforma ata impletita cu rosu si alb. Astfel, combinezonul si uniforma de camuflaj nu mai par atât de rigide.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.