5 noiembrie 2024

Federația SILVA: „10 mai – Ziua Pumnului în Gură!”

Confederația Sindicală Națională (CSN) Meridian și Federația Sindicatelor din Silvicultură SILVA – condusă de inginerul băcăuan Silviu Geană, reclamă că nu au fost invitate la dezbaterea din 10 mai a Proiectul de lege Pl-x nr. 143/2023 pentru modificarea și completarea OUG 109/2009 privind guvernanța corporativă a întreprinderilor publice. Sindicaliștii se tem că noul proiect de lege va decide catastrofal viitorul Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva și a peste 200 de regii naționale și 1.500 de regii locale. 

„Ziua de 10 mai – spun sindicatele – a fost, astfel, Ziua pumnului în gură, nu Ziua Independenței Naționale a României”. Sindicaliștii mai arată că Parlamentul României – Camera Deputaților a votat în mare grabă noul proiect de lege și a anulat orice dezbatere publică.



Marți, 9 mai, proiectul a fost amplu dezbătut timp de câteva ore în Comisia pentru politică economică, reformă și privatizare, miercuri, dar a doua zi, în Camera Deputaților a fost votată doar în zece minute de trei comisii raportoare – Comisia pentru agricultură, silvicultură, industria alimentară și servicii specifice, Comisia pentru industrii și servicii și Comisia juridică, de disciplină și imunități.

Deși CSN Meridian și Federația SILVA au făcut intervenții scrise, niciuna dintre cele trei comisii nu a chemat organizațiile sindicale la dezbaterile din 10 mai.

«Toate aceste acțiuni – au opinat sindicatele – sunt realizate în numele unor obiective așa zis „de țară”, aderarea la OCDE și implementarea PNRR, însă cu călcarea în picioare a celor mai elementare valori ale democrației și ale statului de drept și anume respectarea Constituției României, respectarea procedurilor democratice și publice de lucru în Parlament, transparență decizională, informarea și consultarea lucrătorilor, dialogul social etc. OECD și Comisia Europeana ar trebui să constate aceste derapaje îngrijorătoare din România și să le sancționeze ca atare.»

Sindicaliștii mai cred că președintele României, garant al Constituției, nu ar trebui să promulge o lege care a fost adoptată în condiții dubioase, fără respectarea unor proceduri și a unor valori considerate elementare în statele civilizate ale Uniunii Europene.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri