22 octombrie 2024
ActualitateFebra radiologiilor / Condica pentru raze X la purtator

Febra radiologiilor / Condica pentru raze X la purtator

Bacauanii vor primi carnete pentru evidenta dozelor de radiatii primite cu ocazia investigatiilor radiologice. Masura a fost luata dupa ce s-a observat „apetitul” crescut al pacientilor pentru raze X. Daca in urma cu 22 de ani, laboratorul de igiena radiatiilor din ASP nu mai facea fata probelor de lapte, oua si carne aduse la analize, acum persoanele fizce nu ii mai trec pragul. Panica post-Cernobil a trecut. I-a luat loc „febra radiografiilor”.

De la inceputul acestui an, in laboratorul de igiena a radiatiilor de la Autoritatea de Sanatate Publica (ASP) au fost lucrate 256 de probe. Cele mai multe, 74, au fost prelevate din depuneri atmosferice, iar cele mai putine, 2, din meniurile servite in scoli si gradinite. Laboratorul monitorizeaza nivelul radiatiilor din aer, sol, apa, vegetatie, alimente si materiale de constructie. „Avem un plan de analize, dar efectuam si la cerere, ne-a declarat chimist Adam Corina. Analiza laptelui este in plan inca de dupa explozia de la Cernobil. In apa, sol si depunerile atmosferice nu am descoperit probleme”. Cei mai fideli clienti ai laboratorului sunt Directia Silvica si cel mai mare producator de paine din judet. „Pana in acest an, faceam analize la catina, zmeura si ciuperci pentru Directia Silvica, a declarat si Violeta Simion, asistent principal laborator. Le exportau si nu se primeau fara certificat de radiatii. Cea mai pretentioasa tara este Italia”.



Bacauanii ocolesc laboratorul

Persoanele fizice nu mai solicita de multi ani analize la laboratorul de radiatii. Amintirea groazei din 1986, anul exploziei de la Cernobil, s-a sters in randul bacauanilor, dar nu si al angajatilor cu vechime din ASP. „In lunile de dupa accident aveam in laborator depozit de probe, povesteste Ioana Guramulta, angajata de peste 30 de ani la ASP. Am lucrat non-stop. Nici de Inviere nu am mers acasa. Mi-au facut vecinii mancare. Am lucrat pana am ajuns la spital, la Iasi, cu hemoragie pe nas si gura. Toti care am lucrat atunci avem probleme grave de sanatate.” Alimentele cele mai incarcate de radiatii au fost spanacul, salata verde si toate preparatele din lapte. „Veneau oamenii sa analizam peste, lapte, oua. Carnea de miel si de oaie era cea mai contaminata. Dupa 2-3 luni, nivelul radiatiilor scazuse mult, iar lumea s-a linistit. De atunci nu mai vin persoane fizice cu probe”.

Zvonuri si legende

Zvonurile despre accidente nucleare nu lipsesc. Angajatii de la Radiatii intra in alerta. „De ani buni sunt numai alarme false, ne-a declarat Gabriela Popa. Noi, in schimb, primim frecvent doze de radiatii. Se deschid tot felul de cabinete, laboratoare, clinici. Constatam ca nu se respecta normele de protectie. Aparatul sesizeaza radiatiile, dar pana atunci, le-am incasat.” Specialistii din ASP atrag atentia cu privire la „febra radiografiilor”. „S-au facut alandala si s-a ajuns la concluzia ca se abuzeaza, spune Gabriela Popa. De aceea, fiecare pacient va avea un carnet in care sa fie trecute toate dozele de radiatii primite”. Implementarea acestui sistem intarzie, deoarece nu toate aparatele de ragiologie sunt dotate cu dapmetre pentru cuantificarea dozelor. O alta sursa de radiatii ignorata este cea de iridiu din detectoarele de incendii ale fostelor fabrici demolate dupa privatizare. Acestea au nascut deja legende. Angajatii de la Radiatii se confrunta cu ele. „Am fost chemati pe un santier fiindca nu crestea iarba. Am excavat in cautarea sursei de iridiu. Nu am gasit-o”.

Scris de Doina Mincu



spot_img
spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

spot_img