15 noiembrie 2024

FARMACIILE ORASULUI, istorie si contemporanietate

Un dublu eveniment editorial a avut loc sâmbata, 30 noiembrie 2013, de la ora 11, la Complexul Muzeal “Iulian Antonescu” Bacau. Maria Pascu, farmacist primar, a lansat, in premiera, volumul “Farmaciile orasului Bacau – Istorie si contemporanietate”, cât si editia a II-a a cartii “Retete magistrale cu incompatibilitati farmaceutice – tehnici de rezolvare”, aparute la Editura Rovimed Publishers Bacau.

Manifestarea a beneficiat de sprijinul Colegiului Farmacistilor Bacau, companiei Worwag Pharma, cât si a Ropharma SA, sponsorul principal. Au participat cadre universitare, farmacisti, oameni de afaceri din domeniul farmaceutic, istorici.



“Farmaciile orasului” este rodul unei cercetari indelungate in arhivele publice sau apartinând unor societati, farmacii sau persoane private. Maria Pascu nu este numai un farmacist cu o bogata experienta in domeniul farmaceutic, dar s-a dovedit, prin cele doua carti lansate, si un un asiduu cercetator, un scriitor cu talent, afirmatie sustinuta de apelul constat la stilul reportericesc, alert, cu alese trimiteri, “impodobite cu parfumul epocilor” (Vilica Munteanu – director al Arhivelor Statului Bacau, amfitrionul manifestarii, colaborator de suflet al autoarei), care face cartea atractiva, bogata in informatii inedite din istoria dezvoltarii farmaciei bacauane, impartita in patru etape: Farmaciile orasului de la infiintare pâna la Marea Unire, din perioda interbelica, urmate de cea socialista (1945-1989), cât si de perioada de dupa 1989.

Prima farmacie deschisa in Bacau, in anul 1840, s-a chemat – nici ca se putea astfel – “La Mântuitoriu”, proprietar si diriginte fiind spiterul Iosef Theodori, preluata mai târziu de vestitul Elie Racovita, consilier comunal, deputat si primar al Bacaului, care o detine pâna pe la 1914, dupa care o vinde lui Iosef Vogel.

Cartea Mariei Pascu este, in primul rând, una dedicata farmacistilor, de ieri si de azi, muncii lor in slujba bolnavilor, o istorie fascinanta, insotita de date, biografii, documente, retete, conflicte, procese, activitate filantropica. Dupa 1945 se infiinteaza noi farmacii, Paradis, Sanatatea, Salvarea, Unirea etc.

Urmeaza nationalizarea, ia nastere CENTROFARM, cea mai importanta farmacie fiind cea cu numarul 1 (existând si astazi, cam la aceeasi adresa). La aceasta farmacie a lucrat ani buni si Maria Pascu, preluând apoi Farmacia nr. 5. In 1990, in Bacau functionau 17 farmacii, in 2011 – 68, iar in tot judetul erau 168 de farmacii (cifra neactualizata).

“Aceasta carte este conceputa si scrisa cu rigurozitate inginereasca si dozaj farmaceutic, având ca esente tari sufletul unui om mare, de o generozitate demna de un slujitor a lui Hippocrate si de un optimism debordant, pe care o recomand cu caldura cititorului”, a spus in incheiere prof. dr. Vilica Munteanu, director al Arhivelor Statului.

(G.B.)




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014