Că să nu mai plângă politicienii wannabee că le stric proiectele politice, m-am abținut să comentez despre inițiativa USR de strângere de semnături pentru inițiativa lor de eliminare a „penalilor” din Parlament.
Acum că au reușit să adune semnăturile din județ, pot să spun clar că inițiativa este doar o campanie de imagine fără nicio șansă să se finalizeze în ceva concret.
În primul rând ce înseamnă „penal”? Termenul acesta nu există în jurisprudență. O persoană căreia i s-a făcut o plângere penală nu se face vinovată de nimic până în momentul în care un judecător decide acest lucru. Prin urmare, acea persoană are dreptul să candideze și să fie aleasă.
Dacă a fost condamnată iar judecătorul nu a spus nimic despre suspendarea drepturilor electorale, după executarea pedepsei, poate candida, conform Constituției.
Abia dacă judecătorul decide să aplice, pe lângă măsura privării de libertate și o măsură referitoare la interzicerea pe o anumită perioadă a unor drepturi, persoana respectivă nu poate nici candida și nici merge la vot în acel interval. Și așa se întâmplă în toată lumea civilizată pentru că se consideră că, odată executată pedeapsa, persoana condamnată și-a plătit datoriile față de societate.
Revenind la problemă, o să fie un mare deranj când semnatarii își vor da seama că Parlamentul nu va vota această inițiativă. Propagandistic, da, va fi o explozie de fericire pentru unii, căci vor putea să strige că „penalii” își apară privilegiile.
Însă, dacă veți citi Constituția, va puteți lămuri foarte ușor: numai judecătorul poate decide interzicerea drepturilor electorale, nu Parlamentul.
Iar o inițiativă de modificare a Constituției prin care să se suprime drepturi și libertăți fundamentale ale cetățenilor este interzisă explicit în articolul 152.