8 noiembrie 2024

Fara minciuni pe etichetele alimentelor

Uniunea Europeana nu vrea sa mai credem in toate minciunile de pe etichete. De cealalta parte, producatorii sau comerciantii vor fi obligati sa nu ne mai vânda remedii minune pentru albirea dintilor sau alimente care sa ne dea sanatatea pe care ne-o dorim.

Noile etichete care trebuie aplicate din decembrie vor contine informatii despre substantele care se gasesc in anumite alimente si ce efecte au acestea asupra sanatatii corpului uman. De exemplu, daca pe eticheta unui produs este specificat ca acesta contine calciu, produsul ne va ajuta la buna functionare a sistemului osos, nu neaparat la intarirea oaselor. Un alt exemplu ar fi vitamina A. Un cumparator care ia un produs care contine aceasta vitamina nu trebuie sa se astepte ca produsul sa ajute la combaterea caderii parului, ci mai degraba la reducerea oboselii si la buna functionare a sistemului imunitar. Producatorii nu mai au voie sa spuna nici ca guma de mestecat albeste dintii, ci mai degraba ca ajuta la mineralizarea dintilor. Iar pe sticlele de apa va aparea si indemnul de a consuma doi litri de apa pe zi.
Lista alcatuita de Uniunea Europeana cuprinde aproape 200 de avertismente pe intelesul oricui. Aditivi, conservanti sau indulcitori, totul trebuie sa fie explicat pe eticheta, in functie de efecte.



Ne mint in 80 la suta din etichete

Uniunea Europeana a luat aceaste decizii dupa ce timp de trei ani de zile au controlat mii de etichete si au constatat ca doar 20% dintre acestea erau adevarate. In atributiile Directiei Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor Bacau intra si verificarea etichetarii corecte a produselor alimentare. „Cele mai frecvente nereguli intâlnite sunt lipsa datelor de informare la comercializarea alimentelor in vrac, lipsa datelor de identificare a producatorului, etichete cu stersaturi, modificari sau partial rupte. In general, aplicam intre 5 si 8 sanctiuni lunar pentru aceste deficiente”, a explicat dr. Gheorghita Vlad, purtator de cuvânt al DSVSA Bacau. Desi ar fi normal ca institutia sa verifice si conformitatea continutului cu inscrisurile de pe eticheta, acest lucru se aplica doar in cazul unor plângeri din partea consumatorilor. Amenzile pentru producatori in cazul incalcarii legislatiei sunt cuprinse intre 600 si 1.200 de lei, in timp ce persoanele juridice pot fi sanctionate cu amenzi intre 2.000 si 10.000 de lei.

Ministerul Sanatatii a inceput deja o serie de intâlniri cu producatorii de alimente pentru a le explica exact ce trebuie si mai ales ce nu trebuie scris pe ambalaje.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014