Mai e doar un pas până când evazioniștii vor scăpa de pușcărie. Astfel, deputații au decis, zilele trecute, ca persoanele care săvârșesc fapte de evaziune fiscală să poată plăti prejudiciul (plus o amendă), în schimbul condamnării la închisoare. O altă condiție este ca evaziunea să fie de maximum 100.000 de euro.
Prevederile sunt incluse în proiectul de lege privind modificarea și completarea Legii nr. 241/2005 pentru prevenirea și combaterea evaziunii fiscale (întors, inițial, din Parlament, pe motiv de neconstituționalitate) care a trecut de Camera Deputaților (for decizional). Legislația din prezent prevede că, în cazul evazioniștilor, reducerea la jumătate a pedeapsei cu închisoarea dacă făptuitorul achită prejudiciul.
Banii furați, înapoi la stat, inclusiv dobânzile și penalitățile
După ce va trece de micii pași până la publicarea în Monitorul Oficial, normativul le va permite inculpaților de evaziune fiscală să scape de închisoare dacă dosarul se află în faza de urmărire penală sau dacă procesul este cel mult la primul termen de judecată și făptuitorii au decis să returneze banii statului, inclusiv dobânzile și penalitățile.
„Dacă în cursul urmăririi penale sau al judecății, prejudiciul cauzat este acoperit integral, iar valoarea acestuia nu depășește 100.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se poate aplica pedeapsa cu amendă. Dacă prejudiciul cauzat și recuperat în aceleași condiții este de până la 50.000 euro, în echivalentul monedei naționale, se aplică pedeapsa cu amenda”, se arată în proiect. Interesant este că scapă de închisoare toți cei implicați într-o evaziune, chiar dacă prejudicul este achitat doar de unul dintre ei.
Pentru care fapte de evaziune se scapă de condamnarea cu închisoarea
Intră în categoria faptelor de evaziune care vor fi supuse viitorului regim atât dubla contabilitate, ascunderea, distrugerea sau alterarea evidențelor contabile, cât și rambursările sau restituirile ilegale de la bugetul general consolidat ori compensările datorate bugetului general consolidat sau sustragerea de la verificările financiare, fiscale sau vamale, prin nedeclararea, declararea fictivă ori declararea inexactă cu privire la sediile principale sau secundare ale persoanelor verificate.
Alte fapte de evaziune mai sunt considerate și ascunderea bunului ori a sursei impozabile sau taxabile, omisiunea, în tot sau în parte, a evidențierii, în actele contabile ori în alte documente legale, a operațiunilor comerciale efectuate sau a veniturilor realizate, evidențierea, în actele contabile sau în alte documente legale, a cheltuielilor care nu au la baza operațiuni reale ori evidențierea altor operaţiuni fictive, precum și substituirea, degradarea sau înstrăinarea de către debitor ori de către terțe persoane a bunurilor sechestrate.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.