20 ianuarie 2025

Fapt divers cu războiul din Ucraina

Luni, o bază rusească a fost atacată cu drone; două bombardiere strategice capabile să transporte arme nucleare au fost avariate. Nu asta este relevant, ci altceva. Una dintre condițiile legale pentru ca Rusia să folosească armamentul nuclear este, conform Decretului Președintelui Federației Ruse din 2 iunie 2020 nr. 355: «c) lovirea de către inamic a instalațiilor militare ale Federației Ruse, a căror distrugere va duce la perturbarea acțiunilor de represalii ale forțelor nucleare». Cu alte cuvinte, împiedicarea Rusiei de a-și folosi armamentul prin atacarea infrastructurii sale de răspuns nuclear constituie un motiv întemeiat pentru a folosi acest tip de armament. Nu mă îndoiesc de faptul că planificatorii NATO cunosc acest lucru…

Fact – checking: Meseriașii de la BBC, standardul standardelor în materie de profesionalism media, care, deși plătiți de stat, nu sunt marcați cu „entitate afiliată Guvernului britanic”, ca alte posturi publice, trag un fake de zile mari, numind o clădire ridicată în 85 de zile, la Mariupol, bază militară rusească. De fapt este spital civil. Scrie acolo frumos „Centru Medical Multifuncțional”.  Dar, preventiv, clădirea e marcată ca bază militară, în cazul în care ar fi lovită de vreo rachetă democratică.



Nu vă mai speriați de Unirea mestecată pe surse și comentată și rascomentata pe rețelele sociale. Nu va fi. A fost doar o manevră, un motiv pentru ca Austria să refuze acceptarea României în Schengen.

Apar niște informații interesante cu privire la gazul din R Moldova. Chișinăul va cumpără, în decembrie, de la Gazprom cu 785 de dolari mia de m3 dar tot gazul va ajunge în Transnistria. Dar până acum, Transnistria nu a plătit gazul rusesc livrat de Moldova și nu se știe dacă va plăti. Pentru restul Moldovei, se ia gaz din rezervele din Ucraina, gaz care s-a cumpărat cu 1000 de dolari mia de m3. Asta l-a făcut pe vicepremierului Andrei Spînu să declare că „în premieră, malul drept al Nistrului este independent de livrările de gaze ale Gazprom”. Poate că Transnistria oferă electricitate în schimbul gazului. Asta ar însemna că, aplicând o relație matematică numită tranzitivitate, dacă Rusia vinde gaz Moldovei, Moldova îl dă Transmistriei, Transnistria livrează electricitate Moldovei iar Moldova ia gaz gratis de la România, însemană că România plătește gazul rusesc consumat de Transnistria… Adică România dă bani Gazprom!

O ucraineancă, căreia i s-a refuzat intrarea în România pe motiv că mașina sa avea probleme tehnice, a intrat cu autoturismul în ghereta vameșilor dela Punctul de Frontieră Vicovul de Sus.  Vestea proastă este că va trebui să plătească daune, pentru că s-a deschis dosar de distrugere. Vestea bună este că dacă intră pe jos în România primește câte 200 de lei pe zi pentru cazare și 50 de lei pentru masă de la stat.Răzvan Bibire

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img