17 noiembrie 2024

Fantasme de iad

Daca inainte de ’89 vedeam filme despre straini veniti cu droguri pe pamânt românesc, care astfel puneau in pericol societatea noastra pura si multilateral dezvoltata, acum suntem la faza in care ne numaram zilnic mortii cu seringi infipte in vena.

Ne-am specializat, asadar, iar cele mai recente statistici facute de organizatiile de lupta antidrog arata ca un sfert dintre studenti si unul din zece elevi au consumat cel putin o data substante interzise. Mai mult, in anii trecuti s-au inregistrat zeci de decese din cauza „etnobotanicelor”, iar românii se regasesc pe locul al cincilea in lume in ceea ce priveste consumul de alcool. Un alt drog, dar imblânzit cu apelativul de asa-zis drog social.



Ca parinte, stai cu sufletul la gura ca nu cumva odrasla ta sa cada in plasa traficantilor de stupefiante, care au ajuns sa sprijine fara scrupule portile scolilor. Ca parinte plecat de ani de zile la lucru in strainatate, ai si mai multe sanse sa iti regasesti copilul abrutizat de stupefiante si cu venele ciuruite.

Aici, problema nu este ca politia nu si-ar face treaba, ci ca situatia drogurilor este si la mâna educatiei pe care o primeste adolescentul teribilist. Iar daca parintii traiesc printre straini, chipurile sa le faca un viitor, daca Scoala nu are chef si timp, in sarcina cui ar mai ramâne educatia unor minti fragede? Sa zicem ca, eventual, ar putea interveni Biserica, dar la orele de religie se spun uneori povesti de groaza despre chinuri diavolesti daca nu pupi mâna popii, iar la unele slujbe se dau indrumari electorale.

Pare ca nimeni nu are timp sa se ocupe de aceasta problema extrem de grava. Asa s-a ajuns sa se vânda droguri pâna si la locul de joaca din Parcul Cancicov, de exemplu, sa nu mai vorbim despre baruri si alte locuri de „socializare”. Sunt, dar putini, cei care cred intr-adevar ca munca de lamurire i-ar scoate din mrejele fantasmelor pe drogati.

Solutiile nu stau intotdeauna in tonul moralizator si in limbaj stiintific pretios, ci in informatii obiective si echilibrate despre efectele neuropsihice (dar si sociale) ale celor mai comune droguri, de la alcool, cafeina si nicotina pâna la marijuana, ecstasy si metamfetamine, sau pâna la explicarea sevrajului si a efectelor permanente la nivelul cerebral.


Descoperă mai multe la Desteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014