23 decembrie 2024

Falsele raportări decese Covid nu ”încap,, în statistici

”De aproape șapte ori mai mulți oameni mor acum de gripă sau pneumonie decât Covid-19, potrivit celor mai recente date ale Oficiului pentru Statistică Națională. În cele opt săptămâni până la 7 august, ultima dată pentru care sunt disponibile cifre, 3.144 de persoane au murit de coronavirus – dar 7.639 au murit de gripă sau pneumonie. În urmă cu opt săptămâni, un număr de 1.002 (persoane n.n.) au murit de gripă până la 19 iunie – comparativ cu 783 de decese Covid-19. Decalajul s-a lărgit în fiecare săptămână de când și cele mai recente cifre arată că gripa a ucis 1.013 persoane în săptămână până la 7 august – de aproape șapte ori mai mult decât cele 152 care și-au pierdut viața în urma coronavirusului.,,

Nu e cazul să ne facem iluzii, textul de mai sus e publicat în THE SUN ediția electronică din 18 august și se referă la situația epidemiologică din UK. E un exemplu al modului cum se face o raportare cinstită prezentând cifrele într-un context cunoscut pentru a avea imaginea corectă a unei stări de fapt. Am vrut să facem și noi o analiza comparativă, chiar dacă Grupul de Comunicare Strategică nu o face. Am căutat pe situl Institutului de Sănătate publică un raport contemporan pentru alte boli respiratorii, contemporan cu ultimele rapoarte privind decesele de Covid din ultima lună (26 iulie-25 august).



Dar nu am găsit. Singurele informări mai apropiate în timp privind infecțiile respiratorii sunt din perioada 11.05.2020 – 17.05.2020 privind gripa sezonieră și raportul privind ”Situatia rujeolei in Romania la data de 17.07.2020,,. După raportărilor INSP (pt. perioada 26 iulie- 25 august) decesele declarate ca fiind de Covid, au fost 1.103 persoane iar peste 92-95% din cei decedați aveau cel puțin o comorbiditate asociata.

Conform raportărilor INS din publicația Evenimente demografice 2019, în România, principalele cauze ale deceselor anului trecut au fost ; ”…bolile aparatului circulator (55,9%), urmate de tumori (19,4%) şi, în ordine descrescătoare, bolile aparatului respirator (6,8%), bolile aparatului digestiv (6,1%), leziuni traumatice, otrăviri şi alte consecinţe ale cauzelor externe (3,7%), iar alte boli au reprezentat cauzele de deces pentru 8,1% dintre persoanele decedate.,, Să înțelegem din absența raportărilor pe acest segment că în perioada Covid nu mai sunt decese atribuite acestor boli? În lipsa altor date am încercat să ne raportăm la acest reper oficial pentru a avea o imagine apropiată de realitate.

Astfel, conform aceleiasi publicații –Evenimente demografice – în anul 2019 au decedat 259.721 persoane. Asta presupune ca medie un număr de 711-712 decese pe zi. Admițând că datele nu s-au schimbat fundamental (În anul 2018 au fost în medie 721 decese/zi) și analizând ponderea procentelor principalelor afecțiuni ce au determinat decesele anului trecut, ar rezulta că, statistic, 397 de români mor zilnic de bolile aparatului circulator, peste 48 de bolile aparatului respirator (exceptând Covid), peste 43 de persoane mor urmare a bolilor aparatului digestiv, etc.

Dacă analizăm ultimele raportări privind decesele declarate ca fiind de Covid din 26 iulie – 25 august, în luna raportată, ar fi murit de Covid 36-37 de persoane zilnic. Dacă adaugăm și decesele generate de celelalte boli, numărul deceselor zilnice ar ajunge la cca. 749 persoane.

Fapt infirmat de ultimile date statistice oficiale după care numărul deceselor în România se află până acum, ca medie, în parametrii anilor trecuți, cu o mențiune notabilă, aceea că, în primul trimestru al acestui an au fost mai puține decât în perioada similară a anului trecut. Conform comunicatului de presă al I.N.S. din 11 mai 2020 și cel din 11 iunie 2020; „ Numărul persoanelor care au decedat în luna martie 2020 a fost cu 298 mai mic faţă de luna martie 2019 și cu 411 mai mic în luna februarie 2020 faţă de luna februarie 2019. …Numărul deceselor înregistrate în luna aprilie 2020 a fost de 21.812, cu 779 decese mai puţine decât în luna martie 2020,… în luna iunie 2020 a fost de 21073, cu 824 decese mai multe decât în luna mai 2020,,

Insă și la această ultimă raportare singura care vorbește de o creștere față de luna precedentă dacă facem media zilnică, observăm că numărul de decese este sub media anilor trecuți, adică 702 decese pe zi. Și asta în plină pandemie. Problema numărului deceselor pretins datorate Covid e că acestea nu ”încap,, ,nu se regăsesc în ponderea mediei deceselor zilnice decât dacă presupunem că decesele generate de celelalte boli s-au diminuat brusc ca să ”intre,, în statistică și decesele de Covid. Fapt puțin probabil, spre imposibil. Și atunci nu ne rămâne decât o singură interpretare rațională a datelor. Numărul deceselor rămânând aproximativ același cu al anilor precedenți și ponderea bolilor cauzatoare a deceselor a rămas aceeași. Dar, acestora din urmă li se suprapune infecția Covid.

Consecințele sunt aceleași ca și efectele infecției generate de orice virus gripal ce atacă un organism slăbit de boli preexistente. Care organism, ar fi cedat oricum și în absența Covid. (Sună cinic, dar statistica așa arată.) Atribuirea deceselor ca fiind de Covid tuturor decedaților infectați ori suspectați de infecție Covid e falsă. E falsă nu numai prin faptul că ”nu încape,, în statistica generală, dar e recunoscută oficial, ca fiind o raportare falsă. Astfel, urmare a indicațiilor OMS, România a emis o normă (despre care am vorbit), respectiv Ordinul M.S. nr. 436/2020 din 13 martie a.c. după care, În cazurile persoanelor internate în spital confirmate ori suspecte de infectare cu COVID-19, persoanele aflate în izolare la domiciliu, ori în carantină, suspecte de covid, dacă au decedat, vor fi considerate drept cazuri confirmate decedate de covid. (Aceeași normă interzice identificarea cauzelor reale ale decesului prin efectuarea autopsiei persoanelor astfel decedate .)

Începe școala. Un subiect numai bun pentru a amplifica temerile. Alexandru Rafila declara la Digi 24 că vom asista la o creştere a numărului de infectări cu SARS-CoV-2 odată cu începerea noului an şcolar. El a arătat că în România ar putea fi o evoluție îngrijorătoare, dacă până atunci nu intrăm pe o pantă descrescătoare a infecțiilor cu noul coronavirus . Dar…., ce ciudat. În alte părți ale Europei virusul se comportă altfel….

”Copiii trebuie să se întoarcă la şcoală după vacanţa de vară, au transmis consilieri principali din cadrul serviciilor medicale din Regatul Unit, care au avertizat totodată asupra riscurilor mult mai mari ale absenţei de la cursuri în comparaţie cu cele asociate COVID-19…. Foarte puţini copii sau adolescenţi, dacă nu chiar niciunul, vor avea de suferit pe termen lung din cauza COVID-19 exclusiv ca urmare a mersului la şcoală”, Au precizat reprezentanţii Chief Medical, conform agenției Reuters, stire preluată de agenția română Agerpres. ”Premierul britanic Boris Johnson a declarat că redeschiderea şcolilor este un imperativ social, economic şi moral, insistând că, unităţile de învăţământ vor putea funcţiona în siguranţă, în pofida pandemiei de COVID-19,, se mai nota în document.

Jr. Adrian M. Ionescu

 



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img