22 ianuarie 2025

Fals de proporții cosmice: Fotografia faimoasei găuri negre din centrul galaxiei noastre ar putea fi doar o iluzie!

O descoperire răsunătoare zguduie lumea științei și lasă publicul înmărmurit! Fotografia găurii negre din centrul galaxiei noastre, care a făcut furori acum doi ani, se dovedește a fi, cel mai probabil, un fals! Deși a fost aclamată ca „evenimentul anului” și distribuită de milioane de ori pe internet, noua analiză a cercetătorilor japonezi sugerează că această imagine ar putea fi doar o proiecție a așteptărilor noastre și nu realitatea cosmică.

„Fotografie” fără cameră? Adevărul incredibil din spatele imaginii virale!

S-ar putea să pară imposibil, dar fotografia pe care o cunoaștem cu toții nu este deloc o „fotografie” în sensul clasic. Nu s-a folosit o cameră, nu a existat o lentilă, și nici măcar un aparat foto! Imaginea a fost realizată printr-o tehnologie complicată ce combină datele culese de la o rețea globală de radiotelescoape, cunoscută sub numele de Event Horizon Telescope (EHT). Practic, aceste telescoape împrăștiate pe tot globul au înregistrat semnale radio emise de gaura neagră, iar ulterior un super-computer a „asamblat” imaginea.



Japonezii trag semnalul de alarmă: „O eroare în procesare ar putea fi la mijloc”

Aparent, ceva nu a mers bine în timpul procesării computerizate a datelor, conform unei echipe de astronomi japonezi care a publicat o lucrare incendiară în prestigioasa revistă Monthly Notices of the Royal Astronomical Society. Ei susțin că imaginea spectaculoasă, cu cercul de lumină strălucitor care înconjoară o umbră misterioasă, ar fi mai degrabă un „produs al ajustării realității la așteptările noastre” decât o reprezentare autentică a găurii negre.

Cu alte cuvinte, această imagine emblematică ar putea să nu fie altceva decât o interpretare care a fost, intenționat sau nu, „ajustată” pentru a se potrivi viziunii noastre despre cum ar trebui să arate o gaură neagră!

Publicul, consternat: „Ne-au mințit?”

Această veste a provocat un val de indignare și neîncredere. Oamenii din întreaga lume se întreabă dacă nu cumva au fost induși în eroare de știință. Comentariile de pe rețelele de socializare sunt virulente: „Și-au bătut joc de noi?” sau „Cum putem ști că este adevărat ce vedem?” sunt doar câteva dintre reacțiile furioase.

Mulți se simt dezamăgiți, iar criticii își pun întrebarea: oare câte alte „imagini științifice” sunt, de fapt, produse ale interpretării și nu ale realității?

Un scandal cosmic sau doar o eroare tehnică?

Echipa EHT nu a oferit încă un răspuns oficial la aceste acuzații, iar comunitatea științifică este în fierbere. În timp ce unii oameni de știință susțin că astfel de imagini sunt inevitabil interpretative, alții consideră că publicul are dreptul să știe când o „fotografie” este de fapt o imagine reconstruită digital.

Așadar, imaginea istorică a găurii negre s-ar putea dovedi a fi doar un fals grandios. O iluzie cosmică care ne face să ne întrebăm dacă nu cumva vedem doar ceea ce vrem să vedem.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img