15 noiembrie 2024

Falimentul Termon Onesti, falimentul administratiei Lemnaru

Gândul la iarna viitoare da fiori reci administratiei publice locale din municipiul de pe Trotus

Cu datorii de ordinul milioanelor de euro, societatea de termoficare din Onesti are zilele numarate. Iminentul faliment al Termon CT inseamna, de fapt, falimentul unei administratii locale care tine de 18 ani sub papuc orasul de pe Trotus. Desi si-au facut un titlu de glorie din investitiile in retehnologizarea sistemului public de termoficare, edilii onesteni au capitulat in fata realitatii cifrelor. Pretul gigacaloriei produsa de Termon Onesti este cu aproape 50 lei mai mare decât cea produsa de CET Bacau. Diferentele intre tariful de productie si cel de vânzare la populatie au inglodat in pasive societatea de termoficare onesteana. Termon poate fi un bun studiu de caz si pentru conducerea CET Bacau, in contextul in care Guvernul se pregateste sa mute responsabilitatea subventionarii agentului termic pe umerii municipalitatii bacauane.

Situatia economica in care se afla societatea de termoficare din Onesti – Termon – pare a fi fara iesire. Cu un administrator demisionar, cu datorii de milioane de euro catre diversi furnizori, dar si cu un numar tot mai scazut de clienti, soarta firmei controlata de municipalitatea onesteana pare pecetluita. De altfel, miercurea viitoare, consilierii locali onesteni se vor reuni in sedinta extraordinara pentru a discuta pe marginea iminentului faliment al Termon. Conducerea societatii de termoficare a elaborat mai multe documente financiare pe care le va prezenta alesilor locali in sedinta. Cifrele prezentate in adresele si notificarile intocmite de administratorul Termon vorbesc de la sine. Ele evidentiaza mai multe discrepante. Intre declaratiile edililor onesteni si realitatea economica a societatii de termoficare diferenta e, intr-adevar, de la cer la pamânt.

CL principalul creditor



Una din cauzele cele mai evidente ale pierderilor acumulate de Termon o reprezinta diferenta intre pretul de productie a energiei termice si cel de facturare la populatiei. Termon nu factureaza la valoarea reala gigacaloria, diferenta fiind suportata – cu târâita – din bugetul local, de catre unicul actionar al societatii de termoficare – municipalitatea onesteana. Din datele ce vor fi prezentate consilierilor locali onesteni, rezulta ca pretul local de producere a gigacaloriei este de 324, 6 lei inclusiv TVA, in timp ce valoarea facturata la populatie este de doar 206, 17 lei.
La 1 iunie 2011, administratorul Termon a remis Primariei Onesti o adresa prin care solicita municipalitatii acordarea sumei de 3,92 milioane lei pentru acoperirea integrala a diferentei dintre pretul local de productie, transport, distributie si furnizare (324, 6 lei) si pretul local de referinta pentru energia termica furnizata populatiei (206, 17 lei). Suma, precizeaza administratorul in adresa, ar urma sa fie folosita la plata restantelor acumulate catre furnizorul Conef Gaz SRL, in temeiul sentintei nr. 30 din 15 februarie 2011 emisa de Curtea de Arbitraj Comercial International.

Gigacalorie cu 50 lei mai scumpa ca-n Bacau

Administratorul Termon a elaborat, de asemenea, un program de eficientizare a activitatii firmei pe anul 2011. Programul are doar 3 pagini. Paradoxal, documentul arata ca pe primele cinci luni ale anului in curs, relatia societatii de termoficare cu consumatorii onesteni s-a derulat normal, Termon incasând de la clientii casnici cam tot ce avea de incasat. Astfel, din asa-zisul program de eficientizare aflam ca valoarea energiei termice facturata la populatie s-a ridicat la 2,85 milioane lei inclusiv TVA, in timp ce valoarea energiei termice incasate de la populatie se ridica la 3 milioane lei. Pe primele 5 luni ale lui 2011 Termon a primit de la Guvern subventii in cuantum de 1 milion de lei.
In realitate, desi cifrele atesta ca onestenii ar fi buni platitori, cel putin pentru prima jumatate a anului, pretul de producere a gigacaloriei a generat mari dezechilibre economice. In pofida investitiilor de ordinul milioanelor de euro in retehnologizarea sistemului de termoficare, investitii din care administratia Lemnaru si-a facut un titlu de glorie, pretul gigacaloriei este cu aproape 50 lei mai mare decât pretul gigacaloriei produsa la CET Bacau.

1 milion de euro datorie la vechiul furnizor de gaz

Conform adresei nr. 11697 din 10 iunie 2011, administratorul Termon anunta Primaria Onesti ca societatea se afla in stare de insolventa, cu datorii la zi de milioane de euro fata de creditori. Astfel, fostul furnizor de gaz, Conef Gaz, are de recuperat aproape 1 milion de euro de la societatea de termoficare. Intre creditori se numara si Consiliul Local Onesti care ar avea de recuperat de la Termon peste 1 milion de euro. Datoriile Termon fata de bugetul de stat se cifreaza la peste 359.000 lei, in timp ce datoriile fata de Termon SRL se cifreaza la 4,92 milioane lei (aproximativ 1,25 milioane de euro).

Furnizor schimbat, datorii neschimbate

In noiembrie 2010, societatea de termoficare a decis sa renunte la contractul de furnizare de gaz pe care-l derula, de mai multi ani, cu societatea Conef Gaz SRL Bucuresti. Conducerea municipalitatii onestene recunostea la acel moment datoriile de ordinul milioanelor de lei pe care societatea le avea fata de Conef. Firma de termoficare raportase la data respectiva pasive de 3,9 milioane lei in relatia contractuala cu furnizorul de gaz.
Schimbarea furnizorului de gaz, care intre timp a fost inlocuit cu E.ON Gaz, nu a dus la stoparea acumularii de datorii. Potrivit datelor oficiale, in iunie 2011 datoriile Termon catre E.ON ajunsesera la peste 1,3 milioane lei si asta in plina vara, când sistemul de termoficare nu functioneaza.

“Domnul primar sa rezolve problema”

Situatia financiara a Termon i-a facut pe mai multi alesi locali sa declare ca societatea se indreapta, cu pasi grabiti, spre faliment. In august 2010, Stefan Martin, consilier local din partea PDL, atragea atentia ca datoriile acumulate de Termon fata de Conef Gaz vor duce firma in insolventa. “Conef mai bine s-ar inscrie la masa credala, pentru ca asta e urmatorul pas”, prevestea Martin.
Reprezentantii PNL Onesti, partid cu care partidul primarului Emi Lemnaru – PSD – se afla in alianta, spun ca edilul trebuie sa gaseasca solutii. Mihaela Badic, sefa PNL Onesti, a declarat ca Lemnaru este artizanul sistemului centralizat de termoficare si tot el trebuie sa ofere solutii. “Domnul primar se contrazice. Termon nu mai are consumatori. Au mai ramas 4000 de apartamente bransate la sistem. Primaria are centrala proprie, gradinitele au centrale proprii. Unde sunt consumatorii? Daca in 2002 – 2003 s-a gândit sa faca acest sistem, trebuie sa gaseasca acum o solutie. PNL, desi are viceprimar, nu poate sa raspunda pentru 20 de ani de guvernare locala PSD. Domnul primar are sarcina de a gasi solutii pentru aceasta problema”, a afirmat Badic.

Ce spunea Lemnaru in 2010: "Noi consideram ca acesta este viitorul"

In noiembrie 2010, primarul Emil Lemnaru declara jurnalistilor Desteptarii ca sistemul de termoficare va continua sa functioneze chiar daca numarul clientilor scadea vazând cu ochii. Edilul aprecia la acel moment ca termoficarea pe orizontala ar fi viitorul Onestiului.
"In Onesti sunt 18.000 de apartamente, doar 5100 mai sunt bransate. Pierderile sunt de 5-10 la suta in sistem, fata de 50 la suta cât erau inainte. Vom continua sa furnizam agent termic si daca ramân numai 3000 de apartamente, pentru ca noi consideram ca asta este viitorul", afirma, increzator, primarul Lemnaru.
In august 2010, acelasi edil afirma ca populatia ar avea restante de 3,5 milioane lei catre Termon.
“E un sistem performant, dar trebuie sa se pregateasca si locatarii in acest sens. S-au debransat multi dar, din 18.000 de apartamente, tot au mai ramas 5.500, din care 2.800 sunt contorizate individual. E un lucru bun ca avem acest sistem de termoficare. Trebuie sa-i dam sansa si administratorului unic de la Termon sa-i convinga pe restul de pâna la 18.000 de consumatori sa se rebranseze la sistemul centralizat”, afirma Emil Lemnaru in vara anului trecut.

Conef Gaz, o “butelie” cu miros politic

Conef Gaz SRL, fostul furnizor de gaz al Termon si unul dintre principalii creditori ai societatii onestene, este detinuta de Conef Energy, cu 70 la suta parti sociale, respectiv Distrirom cu sediul in Magurele, Ilfov, cu 30 la suta din partile sociale. Conef Energy, proprietarul majoritar al Conef Gaz, este la rândul ei detinuta, in proportie de 99, 99 la suta de o firma olandeza RRA Gas BV, cu sediul in Amsterdam. Potrivit informatiilor vehiculate in presa economica centrala, in spatele Conef Gaz s-ar afla un fost secretar de stat in Ministerul Economiei, Dan Victor Alesandru. Prin intermediul Distrirom, Alesandru detine 30 la suta din Conef Gaz. Alesandru a fost secretar de stat la Ministerul Economiei, timp de câteva luni, in primul cabinet Tariceanu.

CET Bacau, un fel de Termon?

Situatia in care se afla Termon Onesti ar putea fi un nimerit studiu de caz pentru CET Bacau, mai ales in perspectiva preluarii de catre bugetul municipalitatii a subventionarii energiei termice livrate bacauanilor. Diferentele intre costul de productie si cel din factura greveaza finantele locale, blocajul aparut la Onesti avându-si originea si in faptul ca Termon a acumulat pierderi masive din cauza acestui decalaj intre sume.
Mai mult, dupa modelul Onesti, Primaria Bacau anunta investitii de milioane de euro in retehnologizarea sistemului public de termoficare, in timp ce numarul de apartamente din Bacau bransate la CET scade simtitor. Fara o piata de desfacere a energiei produse, soarta CET e pusa sub semnul intrebarii. Asta explica de ce iarna trecuta municipalitatea bacauana s-a angajat sa plateasca intretinerea clientilor casnici ai CET. Edilii bacauani au sperat ca momeala intretinerii gratis va face ca tot mai multi debransati sa revina la sistemul public de termoficare si la serviciile oferite de CET, lucru care ar fi crescut eficienta sistemului. Acest lucru, insa, pare departe de a se fi realizat.
Lucian Bogdanel




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014