12 ianuarie 2025

Falimente pe banda rulanta

Criza prelungita

Indiferent daca sunt din anul 2010 sau sunt restante din anii anteriori, numarul falimentelor este ingrijorator de mare pentru economia judetului nostru. Si mai grav este faptul ca din toamna, numarul acestora aproape se va dubla.

Criza economica face ravagii printre firmele bacauane. Sute de societati comerciale au intrat in faliment de la inceputul acestui an, iar numarul lor creste de la o saptamana la alta. Datoriile mari acumulate catre creditori au facut ca multe societati sa intre in insolventa. Comparativ cu primul trimestru al anului trecut, numarul este intr-o usoara scadere. Situatia se va schimba insa radical din toamna acestui an. “La inceputul lunii mai a fost modificata legea 31/1990, legea societatilor comerciale. Astfel, in perioada imediat urmatoare se va trece la procedura simplificata de faliment, ceea ce inseamna ca din toamna ne vom dubla activitatea”, ne-a declarat judecatorul Maria Oborocianu, purtator de cuvant Tribunalul Bacau. In perioada 01.01.2009 – 03.03.2009, la Tribunalul Bacau, sectia comerciala, au intrat nu mai putin de 2116 dosare, dintre care 481 de faliment. In aceeasi perioada a anului 2010, au fost inregistrate 2604 cauze nou intrate, dintre care 285 au fost de faliment.

Restante de pe un an pe altul



Procedura anevoioasa si volumul mare de munca pentru un singur dosar amana nepermis de mult solutionarea spetelor. Astfel, la inceputul acestui an erau nu mai putin de 1113 dosare restante din perioada anterioara. 431 dintre ele erau mai vechi de un an, 319 – de 12 luni si 282 – de sase luni. Analizand statisticile se constata un procent de solutionare de 15,96 la suta. ”In fiecare an, dosarele sunt tot mai dificile. Legislatia este noua, iar noi trebuie sa ne punem in tema si cu legislatia europeana. De asemenea, nu poti sa stai zi de zi cate 12 ore cu nasul in dosare”, a mai precizat purtatorul de cuvant al Tribunalului Bacau.
Situatia firmelor din Bacau este insa mult mai incurcata. Sunt societati comerciale care nu si-au depus situatia financiara pentru anul 2008. Alti patroni au preferat sa-si inchida firmele din cauza taxelor si impozitelor impovaratoare pe care le aveau de platit catre stat. Asa ca, singura solutie este dizolvarea acestora. Dizolvarea presupune deschiderea procedurii de insolventa. Judecatorul sindic constata faptul ca societatea nu mai este viabila. Se va cere un plan de reorganizare si, in cazul in care acesta esueaza – se va cere falimentul. Prin procedura falimentului, activele si pasivele societatii sunt lichidate in vederea achitarii datoriilor catre creditori. Ultima etapa este aceea a radierii societatii comerciale respective.

Alexandra Zaharia


spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img