28 noiembrie 2024

Faliment la Foserco si Aquafor

Desi pachetele majoritare ale societatilor Foserco si Aquafor din Targu Ocna au intrat de curand in proprietatea holdingului Weatherford, cele doua firme au probleme cu partenerii de afaceri. Cate doua dosare de faliment se afla pe rolul instantelor pentru fiecare. Dupa ani intregi in care Foserco si Aquafor au avut parte de o poveste pe cat de alambicata, pe atat de profitabila, norii negri au ajuns
si la conturile din Targu Ocna.

Foserco SA a fost infiintata in urma facilitatilor pentru privatizare ce au aparut imediat dupa 1989, profilul societatii fiind forajul petrolier si marin si constructii in aceeasi ramura de activitate. In actionariatul societatii se regaseau RPT Oil SRL Constanta, Brington Capital din Insulele Virgine, Federatia Petrom a Sindicatelor Libere si Independente a Asociatiilor si Ligilor Apolitice din Ramura Industriei Petroliere din Romania (condusa de Liviu Luca). Cu toate acestea, aparent afacerile nu au mers extrem de bine, fiind inregistrate pierderi si datorii de la an la an. Situatia a parut sa se schimbe dupa ce Foserco a infiintat SC Aquafor International, tot la Targu Ocna, societate care, spre deosebire de Foserco, a mers tot timpul in profit. Iar acest profit a fost intr-atat de substantial incat i-a permis sa castige licitatia pentru Upetrom 1 Mai Ploiesti, unul dintre principalii producatori de utilaje petroliere din Romania, care intrase in criza datorita conflictelor din Irak. Imediat dupa tranzactionare, Upetrom a redevenit profitabila, incheind o serie de contracte in cadrul programului „Petrol contra hrana” cu Irakul. La momentul respectiv, societatea proaspat achizitionata de Aquafor a prins cel mai „gras” contract din Romania, in valoare de 14 milioane de dolari. Acest „puseu” financiar a dus insa societatea si in vizorul comisarilor ONU in scandalul legat de matrapazlacurile facute cu irakienii, dar intre timp s-a lasat linistea fara ca nimeni sa mai fie tras la raspundere.
Se invarte roata
Cu ajutorul lui Sebastian Vladescu, care tinea fraiele finantelor romanesti, si Foserco a izbutit sa scape de spectrul falimentului. Desi initial se parea ca nimic nu mai poate salva societatea din Targu Ocna, a aparut un ajutor de stat in valoare de 265 miliarde de lei vechi. Situatia se clarifica insa atunci cand iese la iveala faptul ca nimeni altul decat Vladescu a fost membru in CA al Upetrom, sub comanda directa a lui Comanescu. Ajutorul a venit insa cu un pret, si anume o „rocada” intre actionari. Daca pana atunci Foserco detinea indirect Upetrom prin intermediul Aquafor, acum actionariatul Foserco s-a schimbat, actionar majoritar fiind Upetrom Trading, in spatele careia se afla Upetrom 1 Mai si Upetrom Group Management, ambele controlate de acelasi Comanescu. Legat de Upetrom au mai existat inca o serie de suspiciuni, in momentul in care se discuta despre incheierea unui contract cu Reyadh al Sharba, cetatean arab care a fost ulterior expulzat de pe teritoriul Romaniei pe motiv ca era suspectat de legaturi cu anumite grupari teroriste.
Directia Singapore,
cu faliment cu tot
Probabil satul de povestile deloc pozitive care apareau constant dinspre Foserco si Aquafor, Comanescu a decis sa scape de ele la finele anului trecut, vanzand pachetul majoritar de actiuni catre Weatherford Holdings din Singapore, parte a grupului Weatherford International, prezent si la noi de prin 1994. Insa, imediat ce s-au finalizat tratativele au aparut si dosarele de faliment, atat pentru Aquafor, cat si pentru Foserco. Falimentul celor de la Foserco este cerut de Prestmec SRL Braila (dosar 5870/110/2008) si Energo Utilaj Mim (dosar 4899/110/2008). La rand pentru a inchide Aquafor s-au inscris Pacim Serv SRL (dosar 5568/110/2008) si SC Elona SRL (dosar 6143/110/2008). Dupa ce ani la rand cele doua societati din Targu Ocna ori au avut venituri fulminante, ori au avut parte de ajutoare de stat extrem de consistente, o data ce Upetrom a facut pasul in spate au inceput si belelele. Comanescu a sustinut ca renunta la Foserco si Aquafor pentru ca intentioneaza sa se concentreze asupra forajului marin si al constructiilor offshore. Insa desprinderea de societatile bacauane are toate sansele sa ascunda evitarea unor noi asocieri neplacute, care ar putea iesi la iveala in momente delicate de criza.



Emilian Berce



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img
- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014