15 noiembrie 2024

Faliment la Ambulanta

Negocieri esuate la Casa de Asigurari de Sanatate

Tratativele dintre Serviciul Judetean de Ambulanta si Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate s-au incheiat dezastruos. Ambulanta nu a primit nici macar bani suficienti pentru salarii. Din bugetul lunar nu ramane nimic pentru medicamente, materiale sanitare, benzina si alte cheltuieli. Managerul SJA acuza conducerea CJAS ca nu a cerut bani suficienti de la Bucuresti.



Furnizorii de servicii medicale din judetul Bacau nu au primit vesti bune odata cu inceperea procedurii de contractare pe 2008, bugetul acordat Casei Judetene de Asigurari de Sanatate (CJAS) pe acest an fiind unul de austeritate. Consecintele nu le simt toti furnizorii. In cazul medicilor de familie, de exemplu, finantarea a crescut considerabil fata de anul trecut. La polul opus se afla Serviciul Judetean de Ambulanta Bacau. Conducerea acestuia a stat, in cursul acestei saptamani, de doua ori la masa tratativelor cu reprezentantii CJAS. Rezultatul a fost dezastruos pentru SJA. „Suma pe care ne-o aloca CJAS este insuficienta, ne-a declarat dr. Sorin Enescu, managerul Ambulantei. Nu ne asigura nici macar plata salariilor. Nu pot semna contractul pe suma avansata de conducerea CJAS. Daca fac asta, nu pot plati oamenii. Ma da sindicatul in judecata, castiga si eu trebuie sa aduc bani de acasa”.

Cheltuielile depasesc
mult bugetul dat de CJAS

La negocierile de ieri, ultima suma oferita de CJAS pentru Ambulanta a fost de 1,1 milioane lei/luna (11 miliarde lei vechi). Dr. Enescu spune ca dupa plata salariilor, ii mai raman 50.000 lei (500 milioane lei vechi). „Numai benzina ne costa 1,5 miliarde lei vechi pe luna. Tichetele de masa sunt 500 milioane lei vechi. Avem masini vechi, care trebuie reparate frecvent. La cele noi revizia periodica este costisitoare. Nu putem supravietui cu banii propusi de CJAS.” Directorul SJA spune ca necesarul este de minimum 1,4 milioane lei (14 miliarde lei). „In aprilie se majoreaza salariile. In octombrie, la fel. Aceste cresteri salariale sunt acordate de minister si de Finante. Eu nu pot incalca legea”. De luna viitoare, SJA pierde 30.000 lei lunar deoarece nu va mai asigura transportul majoritatii pacientilor dializati. „Centrul de dializa privat care se va deschide in Bacau nici nu ne-a invitat la negocieri. Este privat, incheie contract cu cine vrea”. Disponibilizarea unei parti a personalului ca urmare a acestei situatii este exclusa. „Avem criza de personal. Platim ore suplimentare din aceasta cauza”.

La Neamt se poate,
la Bacau, nu

Directorul SJA face o comparatie cu finantarea serviciului similar din judetul Neamt. „Au o populatie de 500.000 locuitori, iar serviciul lor de ambulanta primeste 104 milioane lei pe 2008. La Bacau, Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a dat pentru Ambulanta doar 6 milioane lei. Impartit la 12 luni, inseamna doar 500.000 lei/luna”. Suma reprezinta doar o treime din banii necesari SJA pentru supravietuire. Singura explicatie pentru aceasta discrepanta este ca CJAS Neamt s-a luptat pentru finantare. „Conducerea CJAS Bacau trebuia sa se lupte si sa ceara mai multi bani de la CNAS”. Dr. Mihai Ichim, purtator de cuvant al CJAS, ne-a declarat ca „majorarea valorii contractului trebuie justificata de numarul serviciilor si de calitatea acestora, nu de salarizare si alte cheltuieli. Ceri mult, trebuie sa oferi mai mult si mai bine”. Dr. Maria Tioc, director al CJAS, nu a putut fi contactata pentru a raspunde acuzatiei ca nu a cerut bani suficienti de la CNAS. Conflictul dintre SJA si CJAS va fi mediat la Bucuresti, la sediul CNAS.
Scris de Doina Mincu




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014