Facturile enorme la incalzire sunt tot mai dese in asociatiile de proprietari. De vina este, in multe cazuri, debransarea masiva a consumatorilor de la sistemul centralizat de furnizare a agentului termic. Sunt insa si situatii in care cheltuielile se impart fara nicio noima. In unele asociatii de proprietari nici macar nu se cunosc regulile de repartizare a consumului de caldura. De aceea, unii proprietari platesc de se usuca, in timp ce vecinii lor scapa usor din iarna.
In blocul 2B, de pe strada Ana Ipatescu, afisarea listelor de intretinere a incins spiritele. Pe scara au ramas doar patru apartamente bransate la CET, insa locatarii lor au regim diferentiat la plata facturilor. Pe unii ii "ard" repartitoarele, altii platesc in sistem pausal si le revin de plata sume modice. "Eu cred ca a fost impartit abuziv costul caldurii pe scara noastra, ne-a declarat Costache Patrau (foto), proprietarul unui apartament cu doua camere. Pentru luna ianuarie, am de platit peste 530 de lei numai la caldura. Pe un vecin care s-a debransat si s-a rebransat il costa toata intretinerea 150 de lei. Nu este corect ca unii sa plateasca dupa repartitor, iar altii, la pausal." Vecinul privilegiat plateste caldura raportat la o suprafata utila ridicola (4,13 mp). Locatarii care au repartitoare de costuri montate pe calorifere impart intre ei tot ce inregistreaza gigacalorimetrul. In apartamentul familiei Patrau functioneaza doar doua calorifere. Cel din bucatarie este mereu inchis. Cu toate acestea, factura la caldura nu scade.
Confuzie la asociatie
[ad#stire]Suparat, proprietarul a cerut sprijinul Asociatiei 115. Administratorul si presedintele nu l-au putut lamuri de ce investitia in repartitoare este paguboasa. "Am facut o adresa catre CET in care cerem lamuriri cu privire la impartirea consumului de caldura, ne-a declarat presedintele Ion Ionescu. Pana acum, locatarul care nu are repartitoare a platit dupa suprafata radianta a caloriferului sau, stabilita de CET prin masuratori." Locatarii cu repartitoare suporta costul caldurii care se plimba prin bloc, prin instalatiile comune. Abia din luna ianuarie a acestui an, asociatia a decis sa-i puna la plata si pe proprietarii de centrala termica. Acestora li s-a stabilit o cota de consum pentru tevile care le tranziteaza apartamentul. Au urmat, evident, scandaluri. Asociatia a fost acuzata de abuz, deoarece i-a taxat chiar si pe cei care nu mai au tevi comune in apartamente. Locatarii se intreaba, pe buna dreptate, daca sumele de pe tabelul de intretinere au la baza un calcul corect sau sunt stabilite dupa ureche.
Doina Mincu
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.