6 noiembrie 2024

Factura la curent, calculată după datele transmise de contoarele inteligente

Facturile la energia electrică a consumatorilor casnici ar putea fi calculate în baza datelor preluate de contoarele inteligente. În felul acesta, nu va mai fi nevoie de transmiterea periodică a indexului auto-citit.

Prevederea este inclusă într-un set de propuneri făcute de Autoritatea Națională de Reglementare în Domeniul Energiei (ANRE), pus în consultare publică. Vor dispărea inclusiv facturile calculate în baza consumului estimat, practică des întâlnită la furnizorii de energie electrică. Pe de altă parte, utilizatorul va avea dreptul să acceseze toate datele sale de consum, nefiind limitat de către distribuitor, așa cum se întâmplă în prezent în cazul majorității furnizorilor de pe piața energiei.



Aproape 2/3 dintre consumatori, contorizați SMART

La nivelul județului, de exemplu, Delgaz Grid, unul dintre cei mai importanți furnizori din zona Moldovei, a reușit să doteze cu astfel de contoare inteligente circa 63 % dintre consumatori (184.495 de abonați). Cei mai mulți sunt în municipiul Onești – 22.879, urmați de cei din Bacău – 16.777, Comănești – 9.084, Moinești – 9.017 și Buhuși – 7.049. Vin rapid din urmă comunele din jurul Bacăului: Bălcescu – 1901, Măgura – 1.746, Mărgineni – 1.646, Hemeiuș – 1.371, Luizi Călugăra – 1.304 și Letea Veche – 1.248, dar și altele din județ, cum ar fi Blăgești, Berzunți, Cașin, Gârleni, Gioseni, Racova, Sascut, toate cu peste 1.000 de consumatori contorizați SMART. Cele mai puține contoare inteligente sunt la Plopana, Măgirești, Ciucani, Fundu Văii, Galbeni – Filipești, Budești, Dărmăneasca, Gârla Anei, Hăghiac, Mâlosu, Parincea, Petrești, Sălătruc, Scorțeni, Somușca, Ursoaia și Vermești, toate cu câte un singur consumator.

Avantajele contoarelor inteligente

Avantajele date de astfel de instrumente de măsurat consumul sunt faptul că citirea se face automat, transmiterea indexului realizându-se securizat și fără greșeli, precum și facilitatea că procedura de conectare / deconectare se va face mult mai rapid. În plus, un contor inteligent poate recunoaște câtă energie este utilizată de către un grup de dispozitive, astfel încât să poată fi identificat potențialul de economisire dintr-o gospodărie. Este de așteptat ca, foarte curând, aparatele electrocasnice inteligente să citească automat tarifele diferențiate din contorul inteligent, alegând cel mai avantajos moment să pornească.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

spot_img
- Advertisement -

Ultimele știri