Poșta Română Bacău caută, de ceva timp, să angajeze factori poștali. Nevoia de noi angajați a fost determinată de valul de pensionări de la Poșta Română din ultima vreme. Astfel, compania caută salariați care să deservească, în special, localitățile din jurul municipiului Bacău.
Aici, se știe, în ultimii ani, a crescut numărul locuitorilor odată cu mutarea multor orășeni în casele construite în mediul rural.
„Până mai anul trecut, noi nu am avut schema de personal subdimensionată, dar după ce colegii noștri au ieșit la pensie, a trebuit să căutăm înlocuitori. Căutăm poștași mai ales pentru comunele din jurul Bacăului: Hemeiuși, Sarata, Mărgineni, Săucești etc.
O misiune care, trebuie să recunosc, este destul de dificilă, întrucât e din ce în ce mai greu să găsești oameni care să accepte să devină colegii noștri. De exemplu, la Mărgineni, din ianuarie tot încercăm să angajăm un poștaș și abia acum am reușit”, a declarat Liviu Ciumeti, directorul Poștei Române Bacău.
Băcăuanii fug de meseria de poștaș
Din păcate, băcăuanii nu prea se arată interesați să se facă poștași, cei mai mulți fiind speriați de volumul relativ mare de muncă. Și asta deși condițiile de salarizare sunt destul de bune, un factor poștal debutant putând primi, pe lângă salariul minim pe economie (crescut la 1.900 de lei, de la 1 ianuarie 2018), și alte facilități, cum ar fi bonuri de masă ș.a.
În plus, la fiecare șase luni, poștașul mai poate obține o nouă clasă de salarizare, iar după alte două luni, încă două trepte de salarizare. Nu este deloc de neglijat și „bonusul” neoficial provenit din micile „atenții” ale clienților, care, de multe ori, în total, depășește leafa luată de un poștaș de la angajator. Ciudat este că nici studii prea multe nu se cer pentru ocuparea unui post de agent poștal, fiind acceptați și absolvenți de 10 clase.
„Au venit câțiva să se angajeze la noi și niciunul nu s-a plâns de salariu, dar după trei luni, mulți au plecat, ceea ce, evident, m-a mirat foarte mult. De exemplu, cineva care făcuse liceul PTTR a venit la noi, s-a uitat puțin prin oficiul poștal și a plecat. Nici n-am avut timpul să-i facem formele de angajare. Altul și-a dat demisia după o săptămână, și vorba aia, avea 30 de ani, necăsătorit, cu doar 10 clase. Domnule, nu e ușor la noi, dar parcă unde e ușor? La mină, la pădure, în construcții?”, se întreabă directorul Poștei Bacău.
Nici primarul și nici preotul nu-i conving pe săteni să se facă poștași
Cert este că băcăuanii nu se arată deloc interesați de meseria de poștaș, cum de altfel nu sunt atrași de multe alte locuri din întrega economie a județului (agricultură, industrie și servicii etc).
Cel mai dificil se pare că este să se găsească un angajat la poșta din Săucești. În acest caz, conducerea Poștei a fost nevoită să apeleze la ajutorul primarului din localitate, care a lipit inclusiv afișe pe garduri, dar și la al preotului din Săucești, pentru a găsi un localnic pentru postul de poștaș.
În ciuda strădaniilor comune, locul de muncă a rămas vacant și în prezent. În aceste condiții, compania este nevoită să trimită din Bacău, zilnic, cu mașina, un oficiant care să împartă corespondența și pensiile în comună. Din fericire, cu mare greutate, Poșta a reușit să angajeze un agent poștal pe Bacău și în Mărgineni, și asta mulțumită anunțului de angajare publicat în cotidianul Deșteptarea.
„M-am bucurat că anunțul nostru la ziar și-a atins scopul, chiar respectivul pretendent pentru postul din Bacău a admis că a citit anunțul în «Deșteptarea». De altfel, cumpărase ziarul tocmai pentru rubrica «Locuri de muncă»”, încheie șeful Poștei Bacău. În prezent, la Poșta Bacău, activează circa 630 de angajați.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.