Exista unele studii care spun ca in Occident, procentul adolescentilor care consuma droguri a scazut in ultimii zece ani, in vreme ce procentul adultilor consumatorilor a ramas constant. La fel s-ar intâmpla si in cazul consumului de alcool.
Explicatia celor care au realizat studiile este ca tinerii au inlocuit dependenta de droguri cu dependenta de retelele sociale. Telegraph a publicat, luni, un articol in care relateaza ca procentul adolescentilor britanici cu vârsta cuprinsa intre 11 si 15 ani care se drogau in 2013 era jumatate fata de procentul din 2003.
Realizatorii studiului sustin ca inlocuirea drogurilor cu social media s-a facut deoarece creatorii de jocuri video sau de retele sociale au oferit adolescentilor posibilitati de distractie care nu erau disponibile in trecut.
Astazi, adolescentii pot crea videoclipuri, pot face lucruri mult mai interesante decât acum 15 ani, când se intâlneau cu prietenii in parc si incercau sa convinga un adult sa le cumpere alcool. Tot in Anglia, spune un profesor, tinerii au decis sa bea si sa se drogheze mai putin pentru ca sunt interesati de viitorul carierei lor si, in plus, se simt responsabili pentru comunitate, planeta si economie.
Exista si o explicatie mai larga, care, desi nu le neaga pe celelalte, pare a fi mai apropiata de adevar: fiecare generatie incearca sa gaseasca un lucru care sa o diferentieze de celelalte. Drogurile si alcoolul nu mai sunt “cool” pentru actualii adolescenti occidentali care gasesc in retelele sociale – Facebook, Twitter, YouTube, Instagram – un inlocuitor perfect pentru droguri.
Interactiunea pe retelele sociale produce emotii suficient de puternice pentru a suplini cocaina sau alcoolul si, in plus, reprezinta ceva nou, suficient de interesant pentru a se diferentia de generatia parintilor. Ramâne de vazut daca dependenta de Facebook este mai buna pentru tineri decât dependenta de droguri si/sau alcool.
Pentru ca schimbarile care se produc in Vest vor ajunge mai devreme sau mai târziu si in Est.