În seria de manifestări dedicate Centenarului Marii Uniri, sub egida şi cu sprijinul Consiliului Judeţean, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” din Bacău, a fost vernisată, vineri 2 noiembrie, ora 12.30, expoziţia „Zborul Marii Uniri”, eveniment crucial în realizarea Unirii de la 1918.
Locotenentul aviator Vasile Niculescu a efectuat, în data de 23 noiembrie 1918, un zbor de o însemnatate uriaşă, pentru România. Însoţit de capitanul Victor Precup, s-a deplasat, pe calea aerului, în condiţii foarte grele, cu un avion fragil, de la Bacău până la Blaj. Misiunea ce li se încredinţase era să transporte documente necesare pentru convocarea Marii Adunări Naţionale, la Alba Iulia. În contextul în care românii din Transilvania pregăteau Marea Adunare de la Alba Iulia, a fost necesar contactul între oficialităţile române de la Iaşi – Regele Ferdinand, Guvernul I.I.C. Brătianu şi Parlamentul român (aflaţi în refugiu la Iaşi) cu patrioţii transilvăneni. În condiţiile unei ierni foarte grele, soluţia adoptată a fost cea a unui zbor peste munţi cu un avion Farman 40, pilotat de eroul aviator Vasile Niculescu. Importanţa zborului a fost deosebită pentru transilvăneni şi pentru reuşita Marii Adunări de la 1 Decembrie 1918. În cadrul expoziţiei sunt prezentate documente referitoare la cariera pilotului Vasile Niculescu şi zborul realizat, fotografii document, dar şi fotografii de familie, elemente de armament, de ţinută militară, medalii şi decoraţii, alte piese tridimensionale şi fotodocumentare menite să redea atmosfera perioadei luptei pentru unitate naţională.
În deschidere, Mariana Popa, manager al Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, a citit câteva pasaje dintr-un interviu acordat de eroul Vasile Niculescu, în care povesteşte istoria acelui zbor, pregătirea şi zborul propriu-zis, în condiţiile extrem de dificile ale iernii din anul 1918, îndeplinirea misiunii şi întoarcerea în Bacău. Evocări emoţionante au prezentat şi general Fl. Aer (r) Nicolae Petrescu, preşedinte al ARPIA – Filiala Bacău, cât şi prof. Dan Ramf, de la Muzeul Naţional al Aviaţiei Române, ale cărui cuvinte au făcut aproape reale evenimentele din noiembrie 1918, aşa cum numai un ardelean o poate face atunci când este vorba de istoria naţională. Despre eroul acelui zbor, a cărui carieră şi viaţă nu au fost lipsite de tragism, fiind trecut pe nedrept în uitare, chiar imediat după zbor, a vorbit şi prof. Mihaela Băiţan, director al Muzeului Militar Naţional „Regele Ferdinand I”, filiala Bacău, de unde provin marea majoritate a exponatelor. Foarte puţin s-a vorbit şi se vorbeşte, în context, despre copilotul acelui avion, Victor Precup. Cred că publicul ar trebui să ştie, totuşi, ce s-a întâmplat cu Victor Precup!
La vernisaj au mai participat Silviu Botez, din partea Consiliului Judeţean, Constantin Scripăţ, viceprimar al Bacăului, Vilică Munteanu, din a cărui colecţie de medalii au fost expuse câteva exemplare rare, un public tânăr, elevi de la diferite colegii din Bacău.
Expoziţia este un discurs istoric, începând tinereţea aviatorului Vasile Niculescu şi încheiată, cum era normal, cu finalul zborului, cu întoarcerea pe aerodromul de la Mărgineni, aducând cu ei românilor de peste munţi şi Guvernului de la Iaşi vestea mult aşteptată: hotărârea entuziastă de unire a Transilvaniei cu România. Pentru totdeauna!
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.