Asociatia Cultural-Sportiva Infratirea, din Ghimes Faget, face de Pastele sarbatorit in aceste zile de crestinii romano-catolici in Bacau, dar si tuturor bacauanilor iubitori de frumos, un dar special. Asociatia a expus pe platoul din fata Catedralei „Petru si Pavel” o parte din cele aproape 700 de exponate care s-au strâns la prima editie a concursului de incondeiere de oua organizat in Ghimes Faget.
Ouale rosii au fost prezentate vizitatorilor de un grup de copii imbracati in costume populare traditionale din zona Ghimes. Expozitia a transformat platoul catedralei intr-o veritabila gradina de flori. Organizatorii ei au oferit publicului si ocazia de a cumpara oua incondeiate, suma strânsa fiind dedicata achizitionarii unei pianine pentru scoala din Ghimes.
Concursul de oua incondeiate a fost initiat si sustinut material si financiar de firma Xilopal, din Ghimes. „Practic – ne-a declarat Pal Petru, presedintele Asociatiei Infratirea si administratorul de la Xilopal – am sustinut, ideea de autenticitate in arta populara, ideea mai veche de a pastra traditia, de a reinnoi munca manuala, preocuparile artistice si, cât de cât, de a ajuta oamenii din localitate sa reuseasca sa-si puna in valoare cunostintele, sa produca si sa valorifice produsele lor.
Eu cred ca ne-am depasit pe noi insine in momentul in care la concurs s-au prezentat mult mai multi oameni decât ne-am inchipuit, 112 concurenti de toate vârstele, foarte multi pentru o localitate ca Ghimes si pentru o prima editie a unui concurs. Este si un succes al scolilor din comuna, care se ocupa de câtiva ani de a pastra traditia incondeierii oualor. Acum se vad si rezultatele”.
[wonderplugin_gallery id=”480″]
Premiantii concursului din Ghimes au fost Antal Maria, Molnar Erika si Antal Etelka (premiul publicului). Profesoara Maria Sarosi, de la Scoala gimnaziala „Dani Gergely”, din Ghimes Faget, ne-a aratat bogatia de modele care se regasesc pe ouale incondeiate, specifice zonei, remarcate si de etnograful Zoltan Kakas la jurizarea lor.
„La noi, in Vinerea Mare – a precizat Maria Sarosi – nu se face alta treaba in familie, toata lumea incondeiaza oua. Avem deja multi copii care scriu ouale foarte frumos. Si in saptamâna «Scoala altfel», atunci când aceasta era inainte de Pasti, am facut asemenea activitati, sub indrumarea profesorilor, dar si a unor sateni priceputi. Au venit si barbati care fac instrumente de incondeiat si i-au invatat mestesugul acesta pe baieti. Fetele doar incondeiau. Totul se face de mâna, nu se cumpara nimic pentru asemenea operatiuni, totul provine din natura, din gospodariile populatiei”.
„De Sarbatoarea Mare a Invierii Domnului am primit un grup de copii din Ghimes-Faget care, prin talentul lor, au facut oua frumoase, pictate in diferite forme, pe care apare si crucea – semnul mântuirii noastre. Oule rosii sunt simbolul sângelui care s-a varsat pe cruce, dar oul este si un element in care este viata, simbolul invierii noastre din morti. Iisus a inviat din morti si este garantia ca si omul inchis in mormântul simbolizat de ou intr-o zi va invia la viata vesnica. Aceasta este bucuria Pastelui crestin, a credinciosilor, si de aceea oamenii inainte de Pasti, in Vinerea Mare si in celelalte zile, merg la spovada, isi curata sufletul de pacate, pentru ca apoi sa se poata impartasi, cu Cristos cel inviat, luând in ei garantia invierii. Am indemnat credinciosii nu doar sa priveasca ouale incondeiate, ci sa le si ia acasa, pentru ca astfel dau si un ajutor material copiilor care au nevoie in diferite situatii”.
Pr. Isidor Dâsca,paroh si decan de Bacau
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.