22 ianuarie 2025

Expozitie de ciuperci proaspete. 50 la suta din ciupercile cunoscute sunt necomestibile

In urma unei activitati de cercetare in teren, efectuata de specialisti ai Complexului Muzeal “Ion Borcea”, vineri, 17 octombrie, a fost vernisata si deschisa publicului larg, o expozitie de ciuperci proaspete, comestibile si necomestibile: Ciupercile – delicatese inselatoare”.

Aflata la editia a IX-a, expozitia isi propune informarea si constientizarea publicului cu privire la bogatia si potentialul arealului judetului Bacau cu aceste produse naturale, dar, mai ales, asupra pericolului consumului de ciuperci necomestibile, a posibilitatii confundarii unor specii, de catre necunoscatori.



Au participat la vernisaj, dr. Gabriela Gurau, manager al Complexului “Iona Borcea”, Margareta Gruzinschi, presedinte al Societatii Nationale de Micologie “Mihai Toma”, dr. Ortansa Jigau, director adjunct, manager de proiect, care a si prezentat istoria acestei manifestari, iar pentru public, muzeograf dr. Pavel Otilia Carmen a facut o expunere a speciilor de ciuperci prezentate in expozitie, cât si a unor retete de pregatire a ciupercilor pentru iarna.

Dintre specialistii invitati la manifestare, am remarcat preznta medicului Aurelia Taga, director medical al Spitalului de Urgenta Bacau, care a vorbit celor prezenti despre gravele pericole ale consumului de ciuperci necomestibile.

“Din cele peste 3000 de specii de ciuperci cunoscute, jumatate sunt necomestibile, proportie relevata si in aceasta expozitie, dar si mai grav este ca din acel procent de 50 la suta necomestibile, 90 la suta au efecte letale. Unele au o perioada de latenta mai scurta, de la ore la o zi-doua, iar altele cu o perioada ce depaseste 6-12 zile (perioade de manifestare a efectelor).

Tratamentele sunt eficace, daca – si atrag atentia asupra acestui aspect – ne prezentam de urgenta la medic. In caz contrar, efectele pot fi letale sau cu consecinte extrem de grave aupra organismului”, a spus medicul Aurelia Taga.

La unitatile spitalicesti din judetul Bacau, numai in acest an, pâna acum, s-au prezentat 20 de persoane, ale caror simtome s-au dovedit a fi efectul consumului de ciuperci necomestibile, curios, 10 au fost din mediul rural, acolo unde se crede ca oamenii cunosc mai bine ciupercile, si 10 din cel urban.

Expozitia este deschisa pâna pe 20 octombrie 2014, Muzeul din Parcul “Cancicov” are program de marti pâna duminica, intre orele 8-16.

[wonderplugin_gallery id=”27″]

Cu aceeasi ocazie, a fost vernisata si o expozitie de fotografii, “Palariile padurii”, autor fiind prof. Catalin Rang, care a donat Complexului Muzeal aceasta expozitie.
Dupa cele doua vernisaje, au inceput lucrarile celei de-a XXV-a editii a Simpozionului National de Micologie, la care au fost invitati membri fondatori ai societatii, prof. dr. Gabriel Negreanu, si prof. dr. Elena Butnaru, de la Facultatea de Medicina din Iasi, unde s-au discutat problemele la zi ale micologiei si rezultatele unor cercetari de ultima ora in domeniu.



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img