În contextul Sfintelor Slujbe din Săptămâna Patimilor și a pregătirii duhovnicești pentru a primi Lumina Învierii, cu mila lui Dumnezeu și binecuvântarea Înaltpreasfințitului Părinte Ioachim, Arhiepiscop al Romanului și Bacăului, la biserica parohială „Intrarea Maicii Domnului în Biserică” din Luncani, comuna Mărgineni, joi 21 aprilie orele 10.00, în colaborare cu Uniunea Artiștilor Plastici din România, Consiliul Local și Primăria Comunei Mărgineni, Școala Populară de Arte Bacău și Școala Gimnazială Luncani a avut loc expoziția de pictură „Drumul Crucii. Popasuri în grădina Maicii Domnului” a Bădiței Ioan Măric, pictor de artă naivă contemporană, la sfârșitul căreia i-a fost oferită acestuia distincția de „Ambasador cultural al tradițiilor și obiceiurilor străbune de pe meleagurile Luncanilor.
Astfel, pe apa veșnic curgătoare a timpului, în anul Domnului 1945, luna 10, ziua a 12-a, atunci când întreaga umanitate era la moment de răscruce din pricina celui de-al doilea război mondial, pe meleagurileluncanilor a luat ființă Ioan din familia Măric, cel care avea să devină Bădița Ioan Măric, pictor de artă naivă contemporană și ambasador cultural al tradițiilor și obiceiurilor acestor ținuturi prin arta sa.
Pe 21 aprilie 2022, în Joia Mare, am avut binecuvântarea și darul lui Dumnezeu de a-l avea printre noi pe acest fiu al satului Luncani, care după ce a colindat întreaga Europa cu lucrările sale iar arta sa a răsunat ca un ecou, ajuns să fie premiat și menționat în Cartea Recordurilor pentru cea mai mare pictură acrilică și temperă, a decis astăzi să se întoarcă încă o dată pe meleagurile natale ale copilăriei și unde altundeva decât în Sfânta Biserică. Dealtfel preponderant în lucrările sale Biserica, cimitirul, ulițele satului Luncani, dealurile Pleșei, ale Roșcei și al Stanei și în mod particular figura preotului sunt nelipsite din reprezentațiile sale.
Adresându-ne celor prezenți, învitația de a participa la această extraordinară expoziție pe tematica Săptămânii Sfintelor Patimiri, se dorește a fi o reacție activă și naturală, de admirație și plină de recunoștință a credincioșilor satului Luncani pentru pictorul nostru Ioan Măric pentru a contracara parodoxurile vremii conform cărora „nici un prooroc nu este iubit în patria sa”.
Invitați se seamă și prieteni de suflet a Bădiței Ioan Măric i-au fost alături în acest moment festiv și amintim în acest sens pe părintele Gânju Vasile, pe domnul prof. Dr. Stanciu Aurel, membru al Uniunii Artiștilor Plastici, pe domnul prof. Dr. Dănilă Ioan din cadrul Universității din Bacău, pe doamna Voisei Carmen, directoare a Școlii Populare de Arte Bacău, pe domnul Savin Viorel, scriitor și dramaturg, pe doamnele profesoare Kincses Irina-Vasilica, Doroftei Elena și Vpcaru Elena, din cadrul Școlii Gimnaziale Luncani și nu în ultimul rând pe părintele Grigoraș Adrian, gazda evenimentului și paroh al Bisericii Ovidenia din Luncani.
Tot în acestă zi mirifică și în continuarea expoziției de pictură părintele Adrian a întâmpinat, mărturisit și împărtășit cu trupul și sângele Mântuitorului Hristos pe toți copii satului nostru făcându-le cu această ocazie și o scurtă lecție de catehizare vizavi de săptămâna în care ne aflăm și de Sfintele Pătimiri ale Mântuitorului nostru Iisus Hristos.
La finalul evenimentului părintele Adrian a mulțumit Înaltpreasfințitului părinte Ioachim pentru binecuvântare, stimaților invitați pentru bucuria a ne fi vizitat și tuturor celor prezenți pentru participare.
Pr. Adrian Grigoraș