Sectia de Arheologie – Istorie a Complexului Muzeal „Iulian Antonescu” deruleaza proiectul „Micii exploratori ai artei cucuteniene”, condus de muzeograf Iuliana Andra Ciocârlan, prin care se urmareste cunoasterea si promovarea artei cucuteniene, de data aceasta in rândul elevilor. Este cunoscut faptul ca in judetul Bacau sunt mai multe asezari descoperite din acea perioada (3600-2600 i.e.n.), cum sunt statiunile de la Poduri si Fulgeris.
„Este foarte interesant, am aflat multe despre stramosii nostri, mai ales cum pictau, si incercam si noi, cu ajutorul celor de la muzeu, sa facem la fel ca ei. Imi plac modelele si culorile, ei pictau doar cu alb, negru si rosu”, a spus eleva Bianca Arvinte. La proiect participa elevi din clasele I-IV, de la Scoala nr. 10, „Spiru Haret” si „Alexandru cel Bun” din Bacau.
„Este o activitate extrascolara, pe lânga altele pe care le desfasuram cu elevii din clasa a IV-a B. Astazi, la Muzeul de Istorie, copiii au primit informatii despre cultura Cucuteni si tehnica folosita in pictura, dupa care au trecut sa picteze si ei pe vase din ceramica arsa in cuptoare si au pictat, in culorile traditionale acestei culturi, dupa mai multe modele. Sunt incântati, le place, ei simt nevoia sa faca si altceva in afara de matematica si româna”, ne-a spus prof. pentru invatamântul primar Aurelia Deju, de la Scoala 10. Interesant si inedit pentru copii a fost si modalitatea, pozitia in care au pictat.
„Am incercat sa reconstituim chiar pozitia, conditiile in care pictau, lucrau locuitorii din acele asezari. Dupa studiile facute pe oase, s-a concluzionat ca majoritatea activitatilor le faceau in pozitia chircita, de aceea vedeti ca si copiii stau asezati pe jos, in pozitia de care v-am spus”, ne-a precizat Lacarmioara Istina, sef sectie Arheologie – Istorie. Majoritatea elevilor au dovedit reale calitati artistice, astfel ca, la final, au primit vasul pe care l-au pictat, pentru a-l expune la scoala sau acasa.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.