Într-o incursiune fascinantă în lumea culturală a Bacăului, primul număr al revistei „Ateneu” pentru anul 2024 deschide paginile sale cu un cuvânt inspirat al lui Ioan Dănilă dedicat Zilei Culturii Naționale.
Cronica literară, semnată de Adrian Jicu, aduce în atenție volumul recent publicat de Marius Manta la Editura „Babel” – „Temeiuri în contraforte”. De asemenea, Petronela Apopei analizează jurnalul captivant al lui Cornel Galben, intitulat „70. Pas cu pas”, apărut sub umbrela Editurii „Amurg Sentimental”. Cornel Simion Galben, jurnalist și scriitor prolific, primește elogii pentru dedicarea sa în consemnarea scriitorilor băcăuani, dovedind rigurozitate, profesionalism și pasiune pentru Cuvânt.
Rubrica de comentarii aduce în prim-plan o carte remarcabilă în dialog – „Cuvântul și carele de foc”, semnată de Ion Fercu și Marius Manta. Petre Isachi radiografiază această operă, subliniind marea aventură a omului în căutarea reafirmării.
Delectându-ne cu pasiunea pentru film, Violeta Savu ne împinge să explorăm „realitățile paralele” și să ne întâlnim cu „Îngerul melancoliei”, descoperind misterul lui Victor Erice. Elena Brândușa Steiciuc ne încântă cu o analiză a celor cincisprezece proze scurte din „În numele tatălui”, semnată de Natalia Onofrei.
În secțiunea dedicată poeziei, Leo Butnaru și Cornelius Drăgan ne captivează cu expresivitatea lor, explorând substanțialul și tonul nostalgic. Gheorghe Schwartz contribuie la secțiunea de proză cu un fragment din romanul său „Convoiul”.
Revista pune în lumină și diversitatea artelor, inclusiv critică teatrală (Carmen Mihalache la Teatrul Tineretului din Piatra Neamț – „Reflecție asupra răului făcut de războaie”), cinema (Marian Sorin Rădulescu – „Principiul dominoului”), și arte vizuale (Constantin Țînteanu – „Toată culoarea din lume”, cu minunata lume a pânzelor lui Dumitru Macovei în centrul atenției).
Printre alte contribuții notabile se numără articolele semnate de Daniel Ștefan Pocovnicu, Adrian Lesenciuc, Constantin Călin, Vasile Spiridon, Ion Fercu, Ionel Savitescu și Elena Ciobanu, oferind o perspectivă bogată asupra diversității culturale și intelectuale din Bacău și nu numai. Revista „Ateneu” devine astfel o fereastră deschisă către universul captivant al culturii contemporane, ilustrând în profunzime potențialul artistic și intelectual al comunității locale.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.