O expertiză comandată de Compania Regională de Apă Bacău (CRAB) a stabilit că avaria care a lăsat pe uscat orașul timp de o săptămână în luna iulie a acestui an s-a produs din cauza unor probleme de proiectare și execuție a conductei de aducțiune de la Valea Uzului.
Marți, într-o conferință de presă, directorul CRAB a afirmat că expertul contractat a concluzionat că avaria s-a produs din cauza unei contraflanșe neconforme, care nu există în catalogul producătorului și care a fost executată pe șantier.
A două avarie s-a produs din cauza unei erori de proiectare: distanța dintre reducția de la 1000 la 800 de mm este prea mică și presiunea apei a distrus porțiunea de țeavă din fontă.
Directoarea Nina Chiper nu-și explică de ce constructorul a folosit o conductă de 800 de mm la subtraversarea căii ferate, în condițiile în care proiectul prevedea o conductă de 1.000 de mm. Raportul expertului conține și o concluzie devastatoare: este nevoie de expertizarea întregii conducte și refacerea tuturor studiilor geo și topo pentru a se identifica soluțiile necesare pentru securizarea conductei.
Și asta pentru că, de exemplu, în cazul avariei de anul trecut, de la Ardeoani, s-a constatat că țeava nu era acolo unde apărea în proiect că ar trebui să fie.
Numai acest studiu ar putea costa circa 280.000 de euro, cu condiția să se găsească o firmă dispusă să-l realizeze. O primă solicitare pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice s-a finalizat cu un eșec, nicio firmă nu s-a arătat interesată. La a doua solicitare abia s-a înscris o companie și se așteaptă să mai depună oferta măcar încă o firmă.
Din păcate, suspiciunile pe care le-am avut sunt confirmate de expert. Avem o conductă care, din punct de vedere tehnic este considerată nouă, dar pe care trebuie să o înlocuim pentru că executantul lucrării a prins-o, cum s-ar zice, cu sârmă. Sunt neconformități de proiectare și de execuție și, din păcate, iar trebuie să băgăm bani degeaba. Este al doilea obiectiv în această situație după CET”.
Cosmin Necula, primarul Bacăului
Aducțiunea de la Valea Uzului a fost recepționată în 2011 și a costat 52 de milioane de euro.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.