Bugetarul va fi „opinca”. Din nou
Strategia fiscala pe urmatorii doi ani a bagat groaza in bugetari. Oamenii se asteptau la o relaxare, nicidecum la inasprirea masurilor austere. Nu vor mai primi tichete de masa, orele suplimentare nu vor fi platite, nu vor fi facute angajari. Nu mai spera decat sa supravietuiasca.
Cel putin bugetarii vor resimti criza economica si financiara inca doi ani de acum incolo. Unii dintre ei vor trai chiar mai rau decat acum. Guvernul Romaniei a adoptat zilele acestea Strategia fiscal-bugetara pentru perioada 2012-2014 in care este prevazut ca vor fi mentinute masurile de austeritate deja luate, dar si ca vor fi aplicate altele in unitatile si institutiile publice. Anul acesta, dar si in 2012 si 2013, bugetarii nu vor beneficia de premii, prima de vacanta, tichete de vacanta, tichete cadou si tichete de masa. Cei mai multi bugetari nici nu sperau la acestea. De foarte multi ani, angajatii institutiilor Ministerului Muncii nu mai beneficiaza de aceste bonusuri. Primeau, in schimb, lunar, stimulente care erau intre 40 si 80 la suta din salariul de baza. De un an si acestea au fost taiate.
Reduceri de personal, sarcini suplimentare
Totodata, politica salariala pe urmatorii doi ani in sistemul bugetar are in vedere ca orele efectuate peste durata normala a programului de lucru sa fie compensate cu timp liber corespunzator. Asadar, bugetarii nu vor primi bani in plus fata de salariul de incadrare. Vor fi platiti pentru program normal de lucru, isi vor lua zile libere, dar locul lor va trebui suplinit de ceilalti. Pentru cele mai multe institutii bugetare aceasta va fi imposibil, deoarece numarul angajatilor a tot scazut iar volumul de munca a tot crescut. "Noi am trecut prin doua restructurari de personal, astfel ca am ajuns la jumatate, cu sarcini suplimentare care au fost preluate de catre salariatii ramasi, ne-a spus Gheorghe Apostu, directorul Agentiei Judetene de Prestatii Sociale. Am fost 45 de angajati si am mai ramas 28. Personalul este total subdimensionat. In fiecare luna inregistram 20-25 de ore suplimentare si in continuare estimam ca asa va fi. Este exclus sa se poata compensa cu timp liber echivalent. In plus, institutia le-a ramas datoare salariatilor cu aproximativ 20 la suta din fondul de timp aferent concediului de odihna pe 2010. In 2011 am putut acorda numai cinci concedii de odihna, si acestea partial, desi suntem la jumatatea lunii a opta din an. Daca nu se va reconsidera activitatea Agentiei Nationale de Prestatii Sociale, nu stiu cum ne vom descurca!".
Codul Muncii nu se incalca
Insa, nu se incalca prevederile noului Cod al Muncii, modificat si in acest sens si intrat in vigoare la 1 mai 2011. Potrivit acestuia, munca suplimentara se compenseaza prin ore libere platite in urmatoarele 60 de zile calendaristice, dupa efectuarea acesteia. In aceste conditii salariatul beneficiaza de salariul corespunzator pentru orele prestate peste programul normal de lucru. Dar tot Codul Muncii prevede ca in perioadele de reducere a activitatii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere platite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate in urmatoarele 12 luni. Numai in cazul in care compensarea prin ore libere platite nu este posibila in termenul acesta, in luna urmatoare munca suplimentara va fi remunerata prin adaugarea unui spor la salariu, corespunzator duratei acestuia. Sporul pentru munca suplimentara se stabilesete prin negociere si va fi de cel putin 75 la suta din salariul de baza. Pentru bugetari, insa, aceasta varianta este exclusa prin strategia fiscal-bugetara.
Salariul minim, doar 600 lei
Nici in ce priveste nivelul de salarizare nu sunt vesti bune pentru bugetari. Valoarea de referinta corespunzatoare coeficientului de ierarhizare 1,0 se mentine la 600 lei, in timp ce pentru sectorul privat este acum de 670 lei. Astfel, un muncitor necalificat din sistemul bugetar va fi incadrat tot cu un salariu brut de 600 lei. In raport de acesta vor fi stabilite celelalte salarii. In 2012 si 2013 in sistemul bugetar va continua sa fie aplicata aceeasi politica de personal, instituita de cativa ani incoace. Astfel, din sapte locuri vacantate va fi ocupat doar unul. Restul de sase vor fi blocate. Aceasta pentru a reduce si anul viitor numarul de angajati din sectorul bugetar.
Solutii sunt, crede liderul CNSLR
Gheorghe Huluta, liderul Filialei judetene Bacau a CNSLR Fratia, sustine ca se astepta la astfel de masuri deoarece nu mai are deloc incredere in acest guvern. El sustine ca dintre cele doua solutii anticriza, propuse si analizate la nivel mondial, mai exact, "flexibilizarea veniturilor" si "inghetarea veniturilor", prima este cea care ne poate salva. "Inghetarea veniturilor ne-a adus cea de a II-a criza pentru ca a omorat consumul, prin urmare, a omorat productia, arata presedintele CNSLR Fratia Bacau. Nimeni nu va mai consuma servicii, medicamente, bunuri… Cum sa te dezvolti daca nu relansezi veniturile?" Gh. Huluta nu vede nicio solutie si nu stie daca populatia va mai rezista. "Ce solutie sa construim daca nu mai avem niciun fel de comunicare cu Guvernul? Dialogul a fost ucis chiar de Legea Dialogului Social si s-a transformat in monolog. Vom vedea in septembrie, cand ne vom intalni la nivel de federatii si confederatii, ce putem face."
Impotriva omului de rand
Vasile Rosca, liderul sindicatului "Mens Sana", afiliat Federatiei "Columna", crede ca masurile pregatite de Guvern sunt indreptate impotriva omului de rand. "Acum se va face diferenta dintre bugetari si cei care sunt angajati in sistemul privat. Bugetarul va fi «opinca!»" sustine Vasile Rosca. "Mensa sana" e sindicatul salariatilor Directiei Generale de Asistenta Sociala si Protectia Copilului (DGASPC) Bacau. Angajatii centrelor si serviciilor sociale se gandesc cu groaza la ce vor pune, copiilor, in farfurie, "ca vine scoala, vine iarna si se taie subventiile", arata liderul sindical. Spera sa treaca acesti ani si sa supravietuiasca. "Guvernul face un experiment. Vrea sa vada cat pot rezista oameni, daca mai pot taia ceva si de unde”, mai crede Vasile Rosca.
Au sperat ca 2011 va fi ultimul an de sacrificiu
Angajatii din sistemul sanitar sunt ingrijorati de faptul ca aceasta strategie se intinde pana in 2014. Ca toti salariatii din sistemul public, au sperat ca 2011 va fi ultimul an de sacrificii. "Este o lovitura si pentru noi, ne-a declarat Aurel Cretu, liderul bacauan al Sindicatului Sanitas. Din fericire, la noi se mentine plata dubla a orelor de munca prestate sambata si duminica. Altfel, s-ar ajunge ca asistentii sa castige intre 600 si 900 de lei pe luna, iar medicii intre 1200 si 1400.” Salariatii din spitale nici macar nu inteleg de ce suporta toate privatiunile impuse sistemului bugetar. Ei lucreaza in spitale care nu primesc finantare de la bugetul de stat, ci de la Casa de Asigurari de Sanatate, careia ii vand servicii medicale. „Nu s-a clarificat situatia noastra, suntem sau nu bugetari?, dar ni se impun masuri de austeritate”, a precizat Aurel Cretu. Acesta mai spune ca se indoieste de rezultatul pozitiv pentru Romania al acestei strategii, din moment ce nu s-a luat nicio masura concreta de relansare a economiei, de creare a noi locuri de munca.
Primul val – restructurarea
"Noi nu am avut niciodata prea multe facilitati de la stat – nici tichete de masa, nici prime, iar de plata orelor suplimentare nu are rost sa mai vorbim. Abia am trecut de etapa reorganizarii sistemului, o masura care ne-a afectat pe unele sectoare", a declarat si Marian Pavel, presedintele Sindicatului National al Politistilor si al Personalului Contractual (SNPPC) din Ministerul de Interne, filiala Bacau. Iar daca la Inspectoratul de Politie nu au fost probleme, pentru ca au mai fost angajati care au iesit la pensie, de la Serviciul de Permise si inmatriculari auto au iesit din sistem doi salariati prin aceasta reorganizare, iar de la Politia de Fontiera, din Bacau, doi ofiteri si trei agenti. "Si nu sunt sperante ca se reintregeste schema de personal, pentru ca si angajarile au fost blocate. Eu ca totul se va decide la vot. Asta se asteapta. Alegerile. Acolo se va decide totul. Poate ca masurile sunt bune, dar nu trebuiau luate asa, de la cel mai mic la cel mai mare. Normal era sa porneasca totul de sus, de acolo sa se taie drastic, nu de la cel mai mic si mai sarac. Si aici nu vorbesc de mine, de noi, ci de pensionari, de persoanele cu handicap, de mamele care au copii mici. Cred ca, neoficial, campania electorala a inceput, iar surprizele nu se vor opri aici", a mai spus Marian Pavel.
In Invatamant se incing iar spiritele
Si in sistemul de Invatamant se incing spiritele. Noile masuri nu mai mira pe nimeni, pentru ca oricum cadrelor didactice le-a ajuns cutitul la os. "La noi toate aceste decizii au devenit o obisnuinta. Ne luptam acum sa recuperam ce am pierdut la pierderea salariala, facem demersuri ca acele hotarari judecatoresti care sunt definitive si irevocabile privind cresterile de salariu sa fie puse in aplicare. Ne vom intalni cu Federatia si vom lua si noi deciziile noastre", a precizat Iulian Oprisan, vicepresedintele filialei bacauane a Sindicatului Liber din Invatamant (SLI). Nu se exclude insa nici varianta ca in final, daca se continua cu aceasta situatie, sa se ajunga din nou la proteste in strada. Si nu oricum, ci in masa.
Elena Tintaru
Silvia Patrascanu
Doina Mincu
Roxana Neagu