Începând cu 1 septembrie 2019 la Palatul Copiilor Bacău se derulează proiectul Erasmus+ KA229 intitulat ”Intercultural awareness by photography”. Partenerii noștri din acest proiect sunt şcoli din Cipru, Italia și Polonia.
Obiectivele proiectului sunt:
Creșterea motivației în învățare a elevilor noștri
Îmbunătățirea capacității de înțelegere a diversității culturale și a sentimentului de identitate națională în diversitatea culturală europeană
Dezvoltarea abilităților de comunicare în limba engleză și a competențelor digitale a participanților din proiect
În perioada 10-16 noiembrie 2019 a avut loc prima întâlnire de lucru – în Cipru – școala coordonatoare la nivel european. La această întâlnire au participat cinci eleve: Cornea Carmina Ștefania, Cata Giorgia-Lorena, Lungu Andreea Ralu, Năstasă Alessandra-Ioana și Botezatu Bianca Maria. Elevele au fost însoțite de prof. dr. Dumea Nela – director al Palatului Copiilor Bacău și prof. Popescu Mariana, coordonator al cercului de electrotehnică din aceeași instituție.
Elevii au fost găzduiți în familiile cipriote pe tot parcursul activităților, aceștia interacționând direct și profund cu realitățile din familiie locale.
Toate activitățile organizate la această întâlnire au avut ca obiectiv cunoașterea interculturală, formarea echipelor de lucru prin intercunoaștere și crearea căilor de colaborare, dezvoltarea abilităților de fotograf a tuturor participanților.
Tema acestei prime întâlniri a fost „O zi din viața mea”. Elevii participanți au realizat anterior întâlnirii – un film în care au arătat cum decurge o zi din viaţa de elev. Filmul a fost prezentat de fiecare echipă parteneră și analizat de toți cei prezenți. În acest fel elevii s-au cunoscut mai bine şi au putut constata că toţi parcurg activităţi şcolare similare iar cele extracurriculare sunt alese conform talentelor sau intereselor proprii.
Pe perioada întâlnirii s-au făcut vizite de documentare la muzee (Muzeul Mării – Thalasa și Muzeul Etnografic din Ayia Napa); s-au realizat ateliere de fotografie; copiii au prezentat jocuri de societate specifice fiecărei țări partenere. Lecții de fotografie outdoor sub îndrumarea unui fotograf consacrat la nivel mondial (Costas Kyriakides) s-au făcut în zonele rurale ale insulei Cipru ca: Lefkara, Skarinou, situl arheologic de la Choirokitia (vechi de 7000 ani), Muzeul de obiecte tradiționale hand-made din Nicosia, Muzeul de Artă Populară din Deryneia, Biserica Sf. Ilie din Protaras, bisericile Sf. Gheorghe și Sf. Ana din Paralimni.
Cu fotografiile făcute în vizitele de documentare s-a realizat un concurs. Dl. Kyriakides a analizat și explicat în plen părțile bune și ce putea fi făcut mai bine în fotografiile selectate de autori pentru concurs. S-a votat democratic iar câștigătoare a fost o fotografie de portret/compoziție, realizată de Marina Imbrahim, o fetiță cipriotă.
Plecarea participanților a reprezentat un moment delicat, finalizat cu lacrimi de despărțire, deoarece s-au legat prietenii care sperăm că vor dăinui peste ani. S-a înfiripat speranța că vor fi prilejuri de a se revedea, poate la întâlnirea în România din martie 2021.
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.