11 ianuarie 2025

Exista carti care au schimbat lumea? (III)

Capodoperele, un fel de propozitii ontice si gnostice…

Prof. Petre Isachi, critic si istoric literar, redactor-sef al revistei
„13 Plus”
„Domnule Z,
Acum am deschis calculatorul… Nu suport niciun fel de tiranie! Poate pe cea a Cartii…, incât iti voi enumera cele cinci Carti care, cred eu, au marcat (si marcheaza) evolutia/involutia omenirii. Le voi numi Carti-Axioma… Se stie, axiomele, ca adevaruri prime nedemonstrabile, sunt acceptate sau respinse, adica, credem sau nu credem in ele. Iata cele cinci capodopere (un fel de propozitii ontice si gnostice):
* BIBLIA;
* Coranul;
* Don Quijote de la…;
* Faust;
* Critica ratiunii pure.
(13 Plus apare la inceputul lunii februarie 2013…!?)
Cu felicitari pentru perseverenta ta sisifica!
Petre Isachi.”



Biblia, Torah, Koranul, Veda Budista…

Mihaela Racovita, doctorand la Graduate Institute, Geneva, Switzerland, Asistent de Cercetare, Small Arms Survey, Geneva.

„Nu imi dau seama cât de pertinenta va fi alegerea mea, dar va rog sa gasiti mai jos «lista mea». Sper sa va fie de oarecare folos… Ca orice cercetator in devenire, permiteti-mi sa incep cu o mica introducere la aceasta lista, despre metoda de selectie. Am decis sa includ carti care au influentat cursul evenimentelor din punct de vedere social sau politic, la un nivel superior celui statal. Astfel, carti care au avut un mare potential, fara a reusi insa sa-l implineasca, nu si-au gasit locul pe lista (ma gândesc in mod special la Republica lui Platon, Utopia lui Th. Moore, The Vindication of the Rights of Women – M. Wollstonecraft etc.).
1. Biblia (si as vrea sa includ aici si Torah, Koranul, Veda Budista, pentru a oferi o perspectiva mai vasta). Aceste texte considerate sfinte au pus bazele unor religii cu milioane de adepti si au incercat sa raspunda celor mai fundamentale intrebari existentiale : cine suntem, de unde venim, cum sa traim si spre ce ne indreptam ? Ele au reprezentat un liant puternic intre comunitati, bazat pe credinta, si nu doar relatii de sânge (ca in cazul diverselor triburi), dar au si fost legate de numeroase razboaie, masacre si violenta (cruciadele, razboaiele religioase, persecutiile religioase etc).
2. Darwin, Originea speciilor. Sta la baza uneia dintre cele mai importante dezbateri despre originea fiintei umane, cea dintre evolutionism si creationism. Multi cercetatori au vazut in acest duel purtat si astazi o lupta intre stiinta si credinta. Cartea in sine nu a ridicat doar intrebari metafizice, dar a pus bazele a numeroase descoperiri in biologie, genetica (intelegerea genomului uman, dar si a mutatiilor) si paleontologie.
3. Marx – Capitalul. Este un tratat de economie politica. A influentat adânc structura politica, sociala si economica a multor tari. Introduce ideea inegalitatii sociale ca baza a conflictelor umane si a redistribuirii juste a averilor. Laudat ori vilificat, Capitalul a pus bazele unor curente sociale, politice si economice ce au bulversat nu doar Europa, dar si Asia si Africa – numeroase revolutii ideologice si proiecte de schimbare sociala la o scala care nu a mai fost incercata pâna atunci.
4. Harriet Beecher Stowe, Coliba unchiului Tom. Desi o opera literara, Coliba unchiului Tom a reusit sa galvanizeze numeroase energii contra rasismului si sclaviei. A scuturat constiinta umanitatii intr-un fel in care pamflete sau eseuri filozofice nu au reusit si dat forte noi abolitionismului in America si Marea Britanie, fiind de asemenea asociata cu inceputul razboiului civil in America.
5. John Stuart Mill, Despre libertate. Multe dintre ideile lui Mill despre individ, ca un subiect si nu un obiect al statului, au influentat profund democratiile moderne si ideea de libertate individuala.
Daca as putea numi mai multe, urmatoarele ar fi, probabil, Principiile lui Newton, Interpretarea viselor, de Sigmund Freud, Jurnalul lui Anne Franck sau O zi in viata lui Ivan Denisovich, de Solzhenitsyn.
A dumneavoastra, Mihaela.”



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img