Fiscul le-a pus gând rau firmelor si persoanelor cu datorii la stat. Astfel, intrucât incasarile nu sunt niciodata pe masura asteptarilor, Finantele au inceput sa notifice firmele si persoanele fizice ca vor fi executate silit daca nu isi achita datoriile.
Asa se face ca, de la o luna la alta, a tot crescut numarul masurilor de executare silita (popriri pe venituri sau conturi ori sechestre aplicate pe bunuri mobile si imobile). Astfel, numai in luna septembrie, de exemplu, Administratia Judeteana a Finantelor Publice (AJFP) Bacau a trimis aproape 5.000 de somatii, dintre care 1.141 firmelor, diferenta de 3.797 notificari fiind destinata persoanelor fizice.
Interesant este ca statul a reusit sa incaseze, prin executare silita, nu mai putin de 10,2 milioane de lei (100 de miliarde de lei vechi). In urma somatiilor, s-au incasat peste 6 milioane de lei, alte 3,5 milioane de lei prin popriri (pe conturi sau pe veniturile tertilor). Interesant este ca nu mai putin de 733.973 lei au reprezentat plati efectuate de debitor dupa instituirea sechestrului.
„Noi avem o baza de date furnizata de BNR si, potrivit legii, putem sa ne indreptam asupra conturilor bancare ale contribuabililor persoane fizice sau juridice, insa numai dupa ce se indeplineste procedura ceruta, respectiv dupa ce sunt trimise somatiile de plata si dupa ce s-a scurs termenul legal de 30 de zile. S-a intâmplat sa fie facute popriri, pe salarii, insa, in limita a cel mult 30 la suta, sau chiar si pe pensiile celor care aveau restante fata de stat, in special la Sanatate ori amenzi si/sau cheltuieli judiciare”, a explicat Dragos Badioiu, directorul interimar al AJFP Bacau. Cert este ca sumele cele mai mari au venit de la firme – peste 8,6 milioane de lei (86 de miliarde de lei vechi), restul fiind incasate de la persoanele fizice – peste 1,6 milioane de lei (16 miliarde de lei vechi).
Pe de alta parte, finantistii bacauani au mai fost nevoiti sa organizeze 12 licitatii pentru valorificarea bunurilor mobile si imobile sechestrate, activitate din care s-au incasat, insa, doar 2.260 lei. In schimb, prin atragerea raspunderii solidare, pe numele unor administratori de firme, au fost emise 3 decizii in vederea recuperarii a 5.416.956 lei (peste 54 de miliarde de lei vechi), la final incasându-se doar 74.224 lei (circa 742 de milioane de lei vechi). Nu in ultimul rând, s-a deschis procedura de insolventa pentru 24 de debitori care datoreaza statului in total 1.894.880 lei (peste 18 miliarde de lei vechi).
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.