Marii debitori la plata întreținerii au găsit o nouă metodă de a se eschiva de la achitarea acestor datorii. Este vorba despre schimbarea numelui, ceea ce nu face decât
să prelungească cât mai mult termenii stabiliți de instanță pentru stingerea debitelor față de asociația de proprietari.
Cu un astfel de caz s-a confruntat, recent, Asociația de proprietari nr. 17 „Sfântu Vasile” din cartierul Cornișa. Conform declarațiilor lui Constantin Cojoc, administrator la asociația amintită, persoana care ține capul de afiș în topul datornicilor și-a schimbat numele, întârziind astfel demersurile făcute de asociație în instanță în vederea recuperării datoriilor. Din luna iulie 2014 și până în prezent, debitorul a acumulat în fișa de întreținere peste 10.000 de lei, din care aproape jumătate sunt penalități pentru neplată.
„De ani de zile mă lupt cu persoana aceasta în instanță pentru a recupera din datorii, însă ne-am izbit de fiecare dată de amânări pe varii motive. Recent am aflat de la vecini că pârâtul și-a schimbat numele, însă, odată notificat să prezinte la asociație documente justificative acesta a refuzat. Pe cine taxez acum!?! Mai mult, instanța ne-a suspendat dosarul în cauză pe motiv că nu am numit o persoană să ne reprezinte. Se pare că pârâtul s-a simțit dezonorat că asociația l-a afișat cu datorii la scara blocului.”
Constantin Cojoc, administrator la Asociația de proprietari nr. 17 „Sfântu Vasile”
„Oamenii nu plătesc din răutate”
Topul debitorilor este completat de o altă familie care a acumulat din luna aprilie 2016 și până în prezent datorii de aproximativ 5.000 de lei. La fel ca în cazul prezentat anterior, aproape jumătate din sumă este reprezentată de penalizări.
„I-am acționat în instanță pe cei doi restanțieri pentru că nu vor să plătească din răutate! Nu sunt cazuri sociale și nu vorbesc aici despre oameni fără venituri. Pur și simplu nu vor să plătească! Își fac concediile în tot felul de locuri, dar nu vor să-și achite datoriile! Nu pot trece cu vederea asemenea cazuri! Cei vizați speră să treacă timpul ca să li se anuleze debitele. Culmea este că avem în asociație cazuri sociale, iar oamenii aceștia chiar au înțeles că trebuie să plătească”, mai spune Constantin Cojoc.
Cu privire la cele două cazuri, administratorul spune că debitorii ar trebuie să-și achite debitele măcar de rușinea vecinilor. Dacă furnizorii de utilități nu-și primesc banii pentru serviciile prestate, toți proprietarii vor avea de suferit din pricina rău platnicilor. Constantin Cojoc întrevede o soluție pentru reducerea pe cât posibil a datornicilor: facturile să aibă în instanță titlu executoriu, astfel încât judecătorul să nu mai prelungească termenele la nesfârșit și să decidă în consecință.