15 noiembrie 2024

EXCLUSIV Medici condamnaţi în dosarul fetiţei care a murit de rabie

Anul trecut, Judecătoria Bacău a dispus achitarea medicilor Carolina Graur (secţia UPU, la acea vreme), Petru Papuc (secţia Pediatrie) şi Costică Mocanu (secţia Oftalmologie), pentru infracţiunea de ucidere din culpă. Singura pedeapsă aplicată atunci a fost de 6 luni închisoare, cu amânare, inculpatei Carolina Graur pentru infracţiunea de fals în înscrisuri oficiale. Prima instanţă a respins şi pretenţiile civile formulate de familia fetiţei decedate. Astăzi, Curtea de Apel Bacău a admis apelurile formulate de Parchetul de pe lângă Judecătoria Bacău şi părinţii fetiţei împotriva sentinţei Judecătoriei Bacău. A fost desfiinţată parţial sentinţa, atât pe latura penală, dar şi civilă.

Instanţa a dispus condamnarea dr. Carolina Graur, pentru infracţiunile de ucidere din culpă şi fals material în înscrisuri oficiale, la pedeapsa de 2 ani închisoare, cu suspendare. Medicul Petru Papuc a fost condamnat, pentru ucidere din culpă, tot la pedeapsa de 2 ani închisoare, cu suspendare. De asemenea, au fost admise în parte cererile de despăgubiri ale familiei fetiţei. S.C. Asigurarea Românească – ASIROM VIENNA INSURANCE GROUP S.A. a fost obligată să plătească 30.000 lei, drept daune materiale şi câte 80.000 lei pentru fiecare membru al familiei, cu titlu de daune morale. Sentinţa este definitivă, fiind menţinută achitarea pentru cel de-al treilea medic trimis în judecată.



„Au dat dovadă de neglijenţă în tratarea copilei”

Ancheta în acest caz a fost declanşată în februarie 2012, la scurt timp după decesul copilei infectată cu virusul rabiei. Părinţii fetei au făcut plângere penală acuzând că medicii din cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţe Bacău, care s-au ocupat de Denisa V., nu au stabilit un diagnostic corect şi au tratat cu superficialitate cazul. După patru ani de cercetări, procurorii de la Parchetul Judecătoriei Bacău au ajuns la concluzia că medicii Carolina Graur (secţia UPU), Petru Papuc (secţia Pediatrie) şi Costică Mocanu (secţia Oftalmologie) au dat dovadă de neglijenţă în tratarea copilei şi se fac vinovaţi de moartea ei, motiv pentru care au fost trimişi în judecată. Conform rechizitoriului, Carolina Graur a fost acuzată că în data de 17.12.2011, când a fost de gardă la UPU şi a aflat că fetiţa a fost muşcată de un câine, „nu a recomandat un consult şi un tratament de specialitate Boli Infecţioase, pentru protecţia antirabică, omisiune ce a condus la decesul pacientei V. Denisa Nicoleta din data de 27.02.2012, cu diagnosticul de rabie, fără profilaxie postexpunere, encefalită rabică, insuficienţă cardiorespiratorie”. Acelaşi medic a fost trimis în judecată şi pentru fals în înscrisuri oficiale, după ce în februarie 2012, după moartea fetiţei, ar fi completat în fals fişa UPU întocmită în 17 decembrie 2011 pe numele pacientei, cu menţiunea că a consultat-o pe minoră şi a solicitat examen chirurgie infantilă, valoarea tensiunii arteriale şi a pulsului, deşi, spun procurorii, nu a efectuat o astfel de consultaţie. Ceilalţi doi medici, Petru Papuc şi Costică Mocanu, au fost, de asemenea, acuzaţi că nu au recomandat consult şi tratament de specialitate Boli Infecţioase, pentru protecţia antirabică, ceea ce i-ar fi salvat viaţa copilei.

De altfel, raportul de expertiză medico-legală confirmă că tratamentul aplicat fetiţei, curăţarea şi pansarea plăgii, nu a fost suficient şi că era necesar şi un tratament de specialitate Boli Infecţioase ce ar fi trebuit recomandat de oricare din cei trei medici care au consultat-o. La urmărirea penală, inculpaţii nu şi-au recunoscut fapta (Carolina Graur a recunoscut doar falsul în înscrisuri). Familia fetiţei decedate a cerut de la inculpaţi, dar şi de la SJU, daune morale de 1.200.000 euro şi daune materiale de 30.000 lei.




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
spot_img

Alte titluri

- Advertisement -
Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014