20 decembrie 2024

Excelenţă filologică băcăuană

O noutate binefăcătoare
Legea Educaţiei (1/2011) a adus suficiente noutăţi pentru a-şi merita statutul de reformator complex al învăţământului de toate gradele. În mediul academic circulă un termen derivat de la calitatea de a fi… îndemânatic: abilitare.

Puţină biografie lexicală
Deşi originea e latină (habilis,-e „uşor de mânuit”, „care se adaptează bine”; habilitas,-atis „aptitudine, facultate”), abilitarea este înregistrată în 2001 de autorii Micului dicţionar academic, care de fapt resuscitează un sens gata să iasă din uz: „recunoaştere, în urma unui examen[,] a calităţii de profesor sau docent” (a doua virgulă ne aparţine).



Bacăul filologic. Un exemplu
Petronela Savin face parte din familia cadrelor didactice ale Facultăţii de Litere a Universităţii „Vasile Alecsandri” din Bacău. Este lector universitar doctor la Departamentul de limba şi literatura română şi ştiinţe ale comunicării şi a avut dorinţa de a desăvârşi un proiect ştiinţific deschis odată cu teza de doctorat. Tema din anul 2009, referitoare la unităţile frazeologice din limba română, a cunoscut în anii imediat următori alte înfăţişări, cărora tânăra profesoară le-a descifrat necunoscutele şi le-a aşezat într-o nouă fizionomie.

Parcursuri ştiinţifice
Ceea ce iniţial a însemnat un parcurs previzibil în cariera oricărui universitar – obţinerea titlului de doctor în ştiinţe – s-a dovedit a fi un izvor de noi tentaţii în cercetarea de profil. Fixându-şi o ţintă concretă – frazeologia alimentaţiei –, a aprofundat informaţia culturală şi a evaluat limbajul popular nu din birou, ci pe teren, constituind echipe de cercetare interdisciplinare, pe care le-a condus cu pricepere şi eficient. Un prim proiect CNCSIS s-a încheiat cu realizarea unui dicţionar frazeologic privitor la alimentaţia omului (2010-2012), primul de acest tip în lingvistica românească. A urmat un proiect POSDRU (2010-2013), pe tema terminologiei alimentaţiei din perspectivă etimologică. Din acestea s-a născut un corpus electronic integrat, de resurse etnolingvistice referitoare la alimentaţie, valorificate în proiectul UEFISCDI „Digitalizarea patrimoniului cultural alimentar. Judeţul Bacău – eCULTFOOD” (2016-2018). S-a conturat o bază de date complexă, http://ecultfood.ub.ro, derivată din colectarea de reţete, coduri şi comportamente alimentare din 34 de aşezări băcăuane. Paralel cu acestea, a fost declanşat un alt proiect, „e-FestMemoria. Valorificarea patrimoniului imaterial. Sărbătorile de iarnă din judeţul Bacău” (2017). Rezultatele au fost făcute publice în tipărituri şi în cadrul evenimentelor ştiinţifice naţionale.

4 mai 2019
În Sala Senatului de la Universitatea „Ştefan cel Mare” din Suceava, Petronela Savin şi-a susţinut teza de abilitare în faţa unei comisii numite de Minister: Al. Gafton (Iaşi), Adrian Chircu (Cluj-Napoca) şi Mariana Neţ (Bucureşti). Invitaţi au fost Stelian Dumistrăcel (Iaşi; conducătorul tezei de doctorat) şi Ioan Dănilă (Bacău; coordonatorul lucrării de licenţă). Prelegerea candidatei a primit aprecierile asistenţei şi a atras unanimitatea în admiterea tezei de abilitare.

A doua zi…
Citim în presă că începând cu data de 5 mai a devenit operaţională Legea nr. 79/2019 privind instituirea „Zilei naţionale a gastronomiei şi a vinului românesc”. S-a legiferat ca în prima duminică a lumii octombrie (cândva, Ziua Recoltei) să fie celebrate bucatele tradiţionale şi vinul de viaţă lungă. Bacăul a anticipat cu o zi actul, prin fundamentarea ştiinţifică de care mereu avem trebuinţă.
Ioan Dănilă



spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul
- Advertisement -
spot_img