14 noiembrie 2024

Examen in trafic pentru viitorii motociclisti

Acestia vor trebui sa arate ca se pot descurca pe doua roti si in trafic nu doar in poligon. Doar ca de aceasta data politistul examinator nu se va mai urca pe motocicleta ci va urmari candidatul dintr-o masina. Noul tip de examen ar trebui sa intre in vigoare din ianuarie 2013.

Proba de oras pentru obtinerea permisului de motociclist. Ministerul Administratiei si Internelor vrea sa modifice examenul pentru obtinerea permisului pentru categoria A si subcategoria A1 si sa includa si proba practica în traseu. Modificarile au fost cuprinse intr-un proiect de Hotarâre de Guvern care a fost lansat marti în dezbatere publica pe site-ul MAI. Potrivit acestuia, proba de oras ar trebui sa fie inclusa din data de 19 ianuarie 2013. Instructorii auto din Bacau sustin modificarea si spun ca viitorii motociclisti trebuie sa invete sa faca deosebirea dintre poligon si traficul nebun din oras. „Este o necesitate aceasta proba. Noi am inaintat forurilor competente propunere de câtiva ani tinând cont de tragediile care s-au petrecut pe drumul public”, ne-a spus Petrica Bordeianu, presedintele Federatiei Nationale a Formatorilor Auto din România.

Examinat din masina



Instructorii spun insa ca nu pot fi de acord cu modul de desfasurare a examenului care presupune ca elevul sa conduca singur motocicleta si sa fie urmarit din spate de politistul examinator. „Asa cum au afisat ei pe site, cred ca sunt intr-o mare eroare cei care au gândit examenul. Ei spun ca o masina scoala in care se afla instructorul plus examinatorul urmaresc motocicleta cu cursantul si prin casti sau telefon ii transmit ia la stânga sau la deapta. In cazul unui accident, responsabilitatea a cui este? Conform Ordonantei 195 raspunderea este comuna. Fie a instructorului cu a elevului, fie a examinatorului cu a elevului. Ori in cazul asta este o prostie. Il trimiti fara permis sa mearga pe drumul public”, a explicat Bordeianu. Acestia mai spun ca cel mai corect ar fi ca examenul sa se sustina la fel ca in anii 90 când cursantul urca pe motocicleta alaturi de examinator. Proba de trafic a fost eliminata dupa ce mai multi politisti au fost accidentati de cei care sustineau examenul pentru obtinerea permisului.
In momentul de fata, examenul pentru categoria A – motociclete si subcategoria A1, a caror capacitate nu depaseste 125 de cm cubi si o putere de cel mult 11 Kw, nu include si proba de traseu. Respectivul proiect va sta in dezbatere publica timp de 20 de zile. In primele sase luni ale acestui an, in comunele limitrofe municipiului Bacau au avut loc mai multe accidente de circulatie cu mopede, dintre care doua grave, in urma carora o persoana si-a pierdut viata. In acelasi interval, politistii de la Rutiera au aplicat 111 sanctiuni mopedistilor si motociclistilor.

Geta Panaite, Andreea Gavrila
„Ar fi normal ca examenul sa fie si in trafic. Pâna la urma, ce ma intereseaza este cum se descurca motociclistul in traficul concret, nu doar in poligon.”
Lucian Spânu, instructor auto

Potrivit datelor Biroului de Inmatriculari Bacau, in acest moment, in judet circula cu permis categoria A nu mai putin de 8.534 de motociclisti. Alti 147 de bacauani au permis categoria A1. Cei care vor sa obtina aceasta categorie trebuie in prezent sa sustina un examen practic in poligon.

Potrivit proiectului aflat in dezbatere publica, examenul pentru obtinerea permisului de conducere la aceste categorii de vehicule va consta în:
– a) proba teoretica, de cunoastere a reglementarii circulatiei rutiere, a notiunilor elementare de mecanica si a notiunilor de prim ajutor.
– b) proba practica de conducere în poligon, pentru vehiculele din categoria A si subcategoria A1;
– c) proba practica de conducere a autovehiculului în traseu, corespunzatoare categoriei de permis solicitat.
„La sustinerea probei practice pentru categoria A si subcategoria A1, examinatorul supravegheaza candidatul dintr-un autoturism condus de un instructor din cadrul scolii de conducatori auto, iar comunicarea dintre examinator si candidat se realizeaza prin intermediul mijloacelor tehnice de radiocomunicatii”, se mai arata in proiectul de hotarâre. Mijloacele logistice necesare examinarii la proba practica se vor asigura de scoala de soferi unde candidatul a urmat cursurile.

Ce parere aveti despre comportamentul motociclistilor in trafic?

Gica Petrea:
„Sunt periculosi, sunt spaima circulatiei. Sa dea si ei proba la condus in trafic. Si eu am permis si am dat in trafic examen.”

Viorel Tabacaru:
„Ar fi bine sa respecte si ei regulile, pentru ca circula asa cum vor ei. Consider ca trebuie sa iasa in trafic, in poligon nu ai experienta din trafic. Sunt atent la motociclisti pentru ca sunt imprevizibili.”

Ioan Arhire:
„Trebuie sa invete sa fie civilizati in trafic. Conducatorii auto ii tolereaza, altfel ar fi accidente la orice pas.”




Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro

Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.

spot_img
spot_img
Ce condiții trebuie să îndeplinească articolul

Alte titluri

- Advertisement -

Ultimele știri

Comandat de Partidul Alianța pentru Unirea Românilor Bacău, CMF 11240014