Ziua de 9 Mai are pentru poporul român o triplă semnificație. La această dată sărbătorim Ziua Independenței României – proclamată în 9-10 mai 1877, Ziua Victoriei Coaliției Națiunilor Unite în cel de Al Doilea Război Mondial și Ziua Europei (care marchează adoptarea Declarație Schuman, care a pus bazele Uniunii Europene, în 1950).
Evenimentele zilei au fost marcate și în Bacău prin manifestări specifice. Între acestea, în cursul dimineții, la bustul maiorului Constantin Ene din Parcul Trandafirilor a avut loc un scurt ceremonial organizat de Inspectoratul Județean pentru Situații de Urgență (IJSU) – unitate militară care poartă numele Eroului de la Rahova, la care au participat și reprezentanți ai Filialei Județene Bacău a Asociației Naționale Cultul Eroilor.
Garda de onoare la monument a fost asigurată de militarii pompieri și de un pluton de reprezentanți ai SMURD Bacău. După ce Muzica Militară a Garnizoanei a intonat Imnul de stat al României și Imnul Uniunii Europene, a fost ținută o slujbă de pomenire a Eroului de la Rahova.
Despre semnificația câștigării independenței de stat în 1877 și despre personalitatea Maiorului Constantin Ene au vorbit comandantul ISJU, col. Ovidiu Cărășel și Dănuț Voicu – președintele Filialei Județene Cultul Eroilor. La final, la monument au fost depuse coroane de flori.
Maiorul Constantin Ene a condus, în ziua de 7 noiembrie 1877, primul eșalon de atac pentru cucerirea cetății Rahova și a căzut în luptă. Ultima sa dorință a fost să fie înmormântat în Bacău, orașul unde s-a născut pe 20 decembrie 1837 și unde se afla și familia sa. A fost înmormântat, provizoriu, la Ghigen (un sat de lângă Rahova), dar a fost adus în Bacău și reînhumat, cu onoruri militare, pe 17 noiembrie 1877, în Cimitirul Central. Cu ocazia sărbătoririi Centenarului Războiului de Independență au fost dezvelite busturi și în Bacău și la Giurgiu. În Bacău, în Parcul Trandafirilor, din centrul orașului, bustul eroului a fost realizat de sculptorul Vasile Năstăsescu.
De la mijlocul zilei, la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu” a avut loc simpozionul „Tripla semnificație a zilei de 9 Mai”, manifestare organizată în colaborare cu Garnizoana Bacău, cu Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – Filiala Bacău și Serviciul Județean Bacău al Arhivelor Naționale.
Simpozionul a fost dedicat, de asemenea, sărbătoririi Independenței de stat a României (1877), a victoria asupra Germaniei naziste (1945) și Zilei Europei (oficializată în 1985, pentru a marca data istoricei Declarații Schuman din 1950).
Programul, deschis de managerul Complexului Muzeal „Iulian Antonescu”, dr. Sebastian Alin Popa, a inclus prelegerile „Tratatele de pace de la San Stefano și Berlin. Poziția Franței Față de independența României” (susținută de dr. Marius-Alexandru Istina, de la Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”), „Epopeea ostașilor băcăuani în Războiul de Independență al României” (plt. adj. principal (r) Sorin Grumuș, Asociația Națională Cultul Eroilor „Regina Maria” – Filiala Neamț), „Independența României și jertfa eroilor băcăuani” (dr. Valentin Ioan, Serviciul Județean Bacău al Arhivelor Naționale), „România la sfârșitul celui de-Al Doilea Război Mondial. O vizită la Moscova și un discurs buclucaș al lui Iuliu Maniu” (prof. dr. Laurențiu Stroe, Colegiul Național „Vasile Alecsandri”, Bacău), „Armata română între 23 august 1944-12 mai 1945 (prof. Mihaela Băițan, Muzeul Militar Național „Regele Ferdinand I” – Filiala Bacău) și „Quo vadis Europa?” (dr. Anton Coșa, Complexul Muzeal „Iulian Antonescu”).
La final, Muzica militară a Garnizoanei Bacău a susținut un microrecital de marșuri și cântece patriotice.
Descoperă mai multe la Desteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.