Recent, în comuna Dofteana a fost sfințită o nouă biserică, la Parohia Dofteana II (care își celebrează hramul istoric la marea sărbătoare religioasă ”Cuvioasa Parascheva”).
Această biserică a fost realizată în stil moldovenesc, cu acoperiș fără turlă (similar celor construite în vremea domnitorului Ștefan cel Mare) și cu un pridvor deschis. Deși piatra de temelie a acestei biserici a fost pusă în anul 2016, cu sprijinul Consiliului Local și Primăriei Dofteana ea a fost finalizată în doar doi ani, datorită modului cum s-au implicat autoritățile locale ale comunei și tânărul preot slujitor Iustin Isache, ce a strâns în jurul său comunitatea de aici pentru a împlini zidirea unei ”noi porți către cer”.
Slujba de sfințire a acestei biserici a fost oficiată de ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului, de Ioan Bârgăoanu, părintele protopop al Protoieriei Onești și de un sobor de preoți din zonă. Este de menționat faptul că la sfințirea acestei biserici Ioachim înaltul ierarh al Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, a primit titlul de Cetățean de onoare a comunei Dofteana, dăruindu-i-se și ”cheia comunei”. La rândul său ÎPS Ioachim a înmânat primarului comunei Dofteana, Ioan Bujor Ordinul ”Melchisedec”, clasa a III a. Este de evidențiat faptul că evenimentul desfășurat la Parohia II Dofteana (ce are și hramurile Sfântul Ioan Botezătorul și Sfântul Cuvios Mucenic Efrem cel Nou) a făcut ca după 63 de ani să aibă loc o slujbă arhierească pe aceste meleaguri scăldate de valea Trotușului.
Sfințire la Boiștea
”Într-un soroc de 40 de zile” înainte de sărbătorirea Centenarului Unirii din 1918, la Boiștea (în orașul Dărmănești), a fost sfințită Catedrala cu hramul ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” și Acoperământul Maicii Domnului în prezența a trei ierarhi ai bisericii. Piatra de temelie a acestei impozante biserici de la Boiștea, reprezentativă pentru zona Dărmăneștiului, a fost pusă la 14 iulie 2002 și ”după 16 ani de multă osteneală, a venit ziua de bucurie a sfințirii” (după cum se arată în Hrisovul prezentat la slujba arhierească). În satul Boiștea, de unde se deschide frumoasa panoramă a văii Uzului, este și o biserică – monument istoric, construită în anul 1808 din lemn de stejar.
Lucrurile mari se întâmplă o singură dată în viață
Sfințirea acestei noi biserici dărmăneștene a fost marcată de momente sublime, prin prezența înalților ierarhi. Ei au dat glas puternicelor simțăminte românești ”în duhul unității, în acest an centenar”. PS Antonie, Episcop de Bălți a evocat anii în care și-a făcut studiile la Iași după 1990 ”când mâinile Imperiului Sovietic amorțise puțin și popoarele încercau să scape de robie”.
El a dăruit preotului paroh de la Boiștea Daniel Marius Prepeliță o candelă pentru unitatea neamului românesc. Cuvinte deosebite la acest eveniment au rostit ÎPS Ioachim și ÎPS Timotei Prahoveanu (ce e născut în Bucovina), care a evidențiat faptul că parohul locului ”a sădit în sufletul oamenilor dragostea față de Dumnezeu”. Într-un cuvântare în care cu greu și-a stăpânit lacrimile preotul Daniel Marius Prepeliță (ce a fost distins cu Crucea Patriarhală a Patriarhiei Române), a mărturisit:
”Lucrurile mari se întâmplă o singură dată în viață, cu multă bucurie, ce este irepetabilă! Azi, când în Calendarul ortodox sunt prăznuiți mai mulți sfinți transilvăneni nu se putea să nu fie și Basarabia cu noi! Ea este «rana cea nevindecată a piciorului» lui Ștefan cel Mare! Basarabia este cel mai trist copil al neamului!” Părintele Daniel Marius Prepeliță a mulțumit tuturor pentru ”jertfa” adusă în construirea noii biserici de la Boiștea și a remarcat cu cuvintele ”în fața lor pălește orice mândrie” oamenii de rând, între ei și Maria Haldău (o bătrână de 98 ani) și sora sa!
Descoperă mai multe la Deșteptarea.ro
Abonează-te ca să primești ultimele articole prin email.